Co nevíte o Smrtonosné pasti 2. Režisér vzpomínal na Scorseseho i hrůzostrašný výbuch

Co nevíte o Smrtonosné pasti 2. Režisér vzpomínal na Scorseseho i hrůzostrašný výbuch
Smrtonosná past 2 | 20th Century Fox
Ačkoli se k pokračování nevrátil John McTiernan, režie Rennyho Harlina filmu neuškodila. Akční řemeslník v dalších letech natočil třeba Cliffhangera (1993), Dlouhý polibek na dobrou noc (1996) či kolosální kasovní propadák Ostrov hrdlořezů (1995). Z Harlinova zapáleného audiokomentáře z nosičů Smrtonosné pasti, který nahrál kolem roku 2001, se o populárním snímku můžeme leccos dozvědět.
Smrtonosná past 2
Smrtonosná past 2
80%
Harlin měl původně režírovat třetího Vetřelce, nakonec jej však studio 20th Century Fox odklonilo k akční komedii Dobrodružství Forda Fairlana (1990). Kusé záběry z několika málo dnů na place Vetřelce však nevypadaly špatně, a tak se Harlin dostal k režii druhé Smrtonosné pasti. Její natáčení však začalo hned po dokončení posledních záběrů Dobrodružství Forda Fairlana, a tak Harlin plánoval pracovat na postprodukci obou filmů zároveň. „Bylo mi třicet let, měl jsem hodně energie, miloval jsem filmy i práci s Joelem Silverem,“ vzpomínal v komentáři na tehdy populárního producenta.
Smrtonosná past 2
Smrtonosná past 2 | 20th Century Fox
Část scén se natáčela na letišti v Denveru, kam se kvůli teplému počasí muselo dovézt velké množství umělého sněhu z Kanady. Ještě víc však Harlinův štáb využíval obřích kulis ve studiích 20th Century Fox, kde došlo i k postavení kontrolní věže letového provozu. Rozsáhlé kulisy se staly turistickou atrakcí, a dokonce se na ně byl podívat i Martin Scorsese, který nad jejich velikostí nevěřícně kroutil hlavou.
Spoustu kontroverze při psaní scénáře vyvolal pád letadla plného obyčejných cestujících. Zástupci studia původně chtěli, aby letadlo bylo prázdné nebo aspoň naložené zbožím, ale podle Harlina teroristé museli udělat něco extrémně zlého. „Jakmile někoho vykreslíte jako zosobnění zla, nestačí jej pak pouze zastřelit nebo nechat srazit autem,“ popsal Harlin důležitost důstojného antagonisty.
Dennis Franz, Bruce Willis
Smrtonosná past 2 | 20th Century Fox
Výbuch letadla se natáčel v Mohavské poušti a ve skutečnosti šlo o šestimetrovou maketu. Testovací projekce však nakonec ukázaly, že se publikum z šoku ohledně smrti civilistů dokáže během zbytku filmu oklepat, přesto se do výsledného střihu nedostala řada krutých výjevů – od pasažérů pohazovaných kabinou padajícího letadla až po záběr na holčičku hrající si v letadle s panenkou.
„Chtěl jsem být věrný originálu, zároveň však bylo mou zodpovědností přijít s něčím novým, překvapivým, větším.“ To se Harlinovi do určité míry jistě povedlo a druhá Smrtonosná past se stala oblíbenou stálicí televizních programů. Přehrát si ji můžete třeba na Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších akčních filmů všech dob, kde snímek najdete ve druhé stovce.
zdroj: Film School Rejects