Dlouhý polibek na dobrou noc

66%
Dlouhý polibek na dobrou noc
Plakát traileru

Režisérova manželka hraje učitelku, která trpí ztrátou paměti. Záhadná minulost však začne narušovat její klidný život, proto se rozhodne znovuobjevit vlastní zapomenutou identitu. S pomocí soukromého detektiva se noří pořád hlouběji do minulosti zahalené rouškou tajemství. Během intenzivního pátrání zjistí, že ve skutečnosti se jmenuje úplně jinak, dokonce je tajnou agentkou, zapletenou do komplotu, namířeného proti nejvyšším vládním kruhům.




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7
Trošku předvídatelný děj a poměrně třeskuté bojové scény filmu spíš ubírají, ale naopak ho zvedá excelentní výkon ústřední dvojice (Geena Davis a Samuel L. Jackson). Poněkud ohrané téma "odložené minulosti" je zde zpracováno vkusně (doplňkové téma uneseného dítěte - "Opovaž se umřít! Ty ještě nejsi mrtvá! Okamžitě vstaň!" "Máš zaracha!") a - pochopitelně - se šťastným koncem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7
V době uvedení to u nás nikoho nemohlo napadnout, neboť o komiksu ´XIII´, podle kterého až ve 21. století s obsáhlými úpravami vznikl dvoudílný televizní snímek ´XIII´ (2008) a románovou sérii o agentu bez minulosti Jasonovi Bourneovi, podle kterého vznikla ve stejné době filmová série, nikdo neměl ani tušení. Při dnešním pohledu je to již jinak. Naprosto stejný námět, jen se jedná o ženu. A je to další společný filmový projekt manželů režiséra Rennyho Harlina a herečky v hlavní roli Greeny Davis a stejně jako jejich předchozí snímek ´Ostrov hrdlořezů´ (1995) se stal naprostým propadákem. Bulvár hovoří, že kvůli tomu mezi nimi také došlo k rozvodu, ale to je již jiná kapitola. Každopádně zůstala otázka, jestli diváci nepřijali ženu v neobvyklé pozici nebo přímo Geenu Davis. Snímek jako takový však paradoxně svým stylem předběhl dobu. Dnes je to normou, takže to již ani tak nepřijde, ale v době uvedení se v Hollywoodu jednalo o nevídanou věc. Avantgardní akční scény, ohlušující ruchy a rychlý střih. Na ´devadesátky´se i tak jedná o standardní ryze popcornový buddy movie film, plný dramatizace ovlivněná konspiracemi, svižné akce s podmanivými kaskadérskými scénami a samozřejmě hlášek, kde vedle Greeny Davis dozajista exceluje také Samuel L. Jackson. Nic nového pod sluncem, obzvlášť v devadesátkách, kde takovýchto akčních snímků vzniklo skutečně přehršel. Omšelý je ale scénář, nad kterým se moc zřejmě nepřemýšlelo. Jasně, je to jen zábavný film, ale i tak by měl mít děj, obzvlášť v konspiracích, nějakou vysvětlitelnou logiku, se kterou se potom dál pracuje. Dnes už je sice akční film zase někde jinde, ale vlivem diváckého neúspěchu je vidět, že to prostě nemohlo oslovit ani v době své.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Ve své době se mi tahle akční vánoční pohodovka líbila dost, i když už tehdy bylo vidět, že prostě je ve stínu svých slavnějších buddy kamarádů. Teď pořád dobré, nahláškované (Black) a akce taky fajn. Holt Harlin v devadesátkách netočil vůbec špatně.

Dodatečné informace

Původní název:
The Long Kiss Goodnight (více)
  • USA Dlouhý polibek na dobrou noc
  • USA The Long Kiss Goodnight
  • USA Dlhý bozk na dobrú noc
Premiéra v ČR:
27. 2. 1997
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
65 mil. USD
Tržby:
89,46 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění