Střet s realitou? Christopher Nolan dostal za vyučenou od instruktorky spinningu

Střet s realitou? Christopher Nolan dostal za vyučenou od instruktorky spinningu
Oppenheimer | Universal Studios
Oppenheimer zrovna triumfoval na Zlatých glóbech, podařilo se mu zadupat do země i sesterskou Barbie, jež přitom dominovala nominacím. Patří i k favoritům oscarového klání, nemluvě o tržbách dosahujících miliardy dolarů. Nolanův tým má tedy nemálo důvodů oslavovat.
Christopher Nolan
Christopher Nolan

Režisér, Scenárista

Možná i proto byl důležitý „reality check“, který Nolan zažil, když se rozhodl trochu hodit do formy a zaplatil si virtuální kurz na rotopedu. Během něj se však kromě toho, jak správně sedět a jak rozložit sílu při šlapání, dozvěděl i to, že točí nesnesitelné slátaniny.
Tenet
Kurz vnikl v roce 2020, americká fitness instruktorka Jenn Sherman tedy ještě nemohla nadávat na životopis otce atomové bomby. V žaludku jí ležela tehdejší Nolanova novinka Tenet. „Viděl to někdo krom mě? Protože potřebuju manuál. Někdo mi to musí vysvětlit. Nedělám si legraci,“ hřmělo mezi pokyny. „To mám dvě a půl hodiny mého života, co nedostanu zpátky. A já je zpátky chci!“
Tenet svého času rozdělil publikum a v řadě databází a žebříčků jde o nejhůř přijatý Nolanův film (na Kinoboxu druhý nejhorší po debutu Sledování). Přesnější by nicméně bylo říct „nejrozporuplnější“, protože spíš než průměrná hodnocení si odnáší buď nadšené reakce, nebo příkré odsudky. A není divu – jedná se o Nolanův nejsložitější film, kde se postavy pohybují s různým vztahem k časoprostoru. I milovníci výsledku mají jistě pochopení pro ty, kteří nemají trpělivost pokoušet se dané klubko rozmotat.
Oppenheimer
Oppenheimer
88%
Režisér o svém zjištění mluvil před pár dny, když přijímal jednu z mnoha cen od newyorských filmových kritiků, jak informuje webový portál televizní stanice CBS. „Seděl jsem na svém rotopedu, pořádně do toho šlapal, umíral během toho a instruktorka začala najednou mluvit o jednom mém filmu. Řeknu vám… Naštvaný filmový kritik aspoň nechce, abyste s ním pak ještě trávili čas,“ vtipkoval Nolan, který vzal celou věc s humorem.
Oppenheimer
Bennie Safdie – Oppenheimer | Universal Pictures
Díky jeho průpovídce se video okamžitě podařilo vystopovat a stalo se virálním hitem na sociálních sítích, především na TikToku. Samotná Jenn Sherman byla mírně zděšená tím, kam až to její divácká recenze dotáhla. Na svém Instagramu se podělila o dojmy z celé mely: „Poslouchejte, 2020 byl těžký pro nás pro všechny. Prostě jsem trochu ventilovala frustraci. Koho by napadlo, že si k tomu za pár let sedne samotný režisér?“
Tenet
Tenet
76%
Nicméně Nolan si může oddechnout, protože si přísnou instruktorku nakonec přeci jen získal svým novějším počinem. „Možná jsem nerozuměla jediné minutě Teneta, ale na Oppenheimerovi jsem byla dvakrát. A to je šest hodin života, které rozhodně vracet nebudu,“ uzavřela. Takže konec dobrý, všechno dobré.
Pokud zrovna sedíte na rotopedu a nemáte si k tomu co pustit, podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle Kinoboxu. Nebojte, Tenet v něm není.
zdroj: CBS