Sledování

75%
Sledování

Osamělý mladík Bill žije v Londýně a rád by se stal spisovatelem. Chybí mu ale inspirace, kontakty i finance. Rozhodne se sledovat neznámé lidi na ulicích, z davu si náhodně vybírá jednotlivce a pozoruje jejich chování, aby získal inspiraci a náměty pro své psaní.

Tak si alespoň sám pro sebe obhajuje své nepřiznané voyeurství. Jednou poruší základní pravidlo, které si stanovil – nesledovat někoho dvakrát. Narazí tak na mladého zloděje, sebejistého a inteligentního chlapíka jménem Cobb, který Billa okamžitě prokoukne. Kdo koho vlastně sledoval? Než si to Bill stačí srovnat v hlavě, Cobb mu nabídne spolupráci. Také jej zajímají lidé a neváhá kvůli tomu vstupovat do jejich soukromí. Díky novému příteli se život pro Billa stává mnohem zajímavější, než fiktivní příběhy, o nichž chtěl psát.

Celovečerní debut režiséra a scenáristy Christophera Nolana (Memento, Insomnie, Batman začíná), který vzniknul v průběhu jednoho roku o víkendech, je po formální i obsahové stránce originální. Nolanova výborná práce s postavami, dialogy a časem dělá z tohoto černobílého filmu napínavou podívanou, která zaujme navzdory svému skromnému rozpočtu. Příběh v žánru psychothrilleru se postupně skládá z jednotlivých zdánlivě nesouvisejících záběrů a scén až k překvapivé pointě. Některá témata a princip nelineárního vyprávění Nolan použil i ve svých pozdějších filmech Memento a Dokonalý trik. Snímek získal v roce 1998 cenu za nejlepší režii na Filmovém Festivalu v Newportu a další ocenění.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Kdyby to bylo v barvě a Nolan si s tím vyhrál jen o maličko víc, nebál bych se dát plný počet. Takhle je to jen velmi chytrá hodinová kriminálka. 80%
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Jestli něco Christopher Nolan opravdu umí, tak určitě strhnout pozornost zásluhou jedinečně vystavěného příběhu, což je právě případ jeho podivuhodného Sledování. Nic nákladného, nic přehnaně ambiciózního a rozhodně ne nic myšlenkově přesyceného, ale i z mála se dá vytěžit hodně a i z toho je možné díky vlastní šikovnosti a pečlivosti vytěžit ještě víc. Samozřejmě, celkovou kvalitou se jedná pouze o nepatrné tvůrčí rozcvičení před obsahově dalece bohatším Mementem, avšak Nolan se hned ve svém debutu projevil jako natolik zručný kameraman, natolik skvělý scénárista s jedinečným citem pro správný timing jednotlivých scén a hlavně natolik výborný režisér, že Sledování si vedle všech Batmanů a Počátků nezaslouží vůbec zatracovat. Ostatně, přesvědčte se sami.. :-)
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
8
Celovečerní debut jednoho z nejlepších scénáristů a režisérů všech dob je pořád jasným důkazem jeho výjimečnosti a ani tento snímek není nikterak kvalitativně horší, i když jde o prvotinu. Jednoduchý snímek technologicky vizionářského režiséra, který ani před dvaceti lety nepostrádal nic ze své geniality. Pro mě je ten snímek výjimečný už jen tím prokreslením hlavní postavy a tím čím se baví. On prostě je schopen se zastavit a jen sledovat lidi, stopnout čas a pozorovat. Hrozně moc se mi líbí, jak se naplno ponoříme do zlodějského světa a téměř romantickým způsobem je nám prodáváno jejich "řemeslo", které svojí jednoduchostí pozvedává ještě o kousek výš. Předává jakousi "zlodějskou příručku".. Líbí se mi postupný vývoj hlavní postavy, který nakonec vrcholí jedním z nejšikovnějších a nejchytřejších twistů, ve kterém Nolan zase dokazuje, jak geniální scénárista to je. Chápu, že pro většinu bude Nolan ten kdo rozumí filmařskému řemeslu, že kouká kameramanům přes rameno a jasně utváří do nejmenších detailů svoji vizi. Každopádně pro mě absolutně neztrácí na perfektcionalitě ani na scénáristické rovině. Ten závěr je holt Nolanovsky "mimozemský".. Pro mě jeden z jeho nejzajímavějších filmů!... Od teď se budu soustředit na ty Thobaldovi camea;). 80%

Dodatečné informace

Původní název:
Following (více)
  • Velká Británie Sledování
  • Velká Británie Following
  • Velká Británie Following - Le suiveur
  • Velká Británie I parakolouthisi
Země původu:
Velká Británie
Rozpočet:
0,01 mil. USD
Tržby:
0,05 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné