Pompézní akce, bývalí trestanci, šílený Hemsworth. Sága Šíleného Maxe nabírá nepoznané měřítko

Pompézní akce, bývalí trestanci, šílený Hemsworth. Sága Šíleného Maxe nabírá nepoznané měřítko
Furiosa | Warner Bros.
Zběsilá cesta šla do kin tři dekády po Dómu hromů (1985), v němž si Maxe naposledy zahrál Mel Gibson. George Miller sice natáčel bez kompletního scénáře, ale zato měl po ruce obsáhlé storyboardy a takřka románové náčrtky prezentovaného světa či minulosti jednotlivých postav. Výsledkem byl jeden z nejpůsobivějších akčních filmů historie, který shrábl deset oscarových nominací a zcela se vymykal béčkové kategorizaci svých předchůdců.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
AI
75%
Furiosa je dějový prequel, který se odehrává přibližně patnáct let před událostmi Zběsilé cesty a jenž vznikl v podstatě z nutnosti. O hrdince v podání Charlize Theron, která uniká z diktátorské Citadely do mytické Zeleně, jsme se v průběhu neustálé akce příliš nedozvěděli. Miller cítil, že backstory více postav má velký potenciál, a v loňském rozhovoru pro The AV Club vysvětloval, že Furiosa se zaměří spíš na budování světa a dosazování chybějícího kontextu.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe: 1. trailer | Vertical Entertainment
Podle Chrise Hemswortha, jenž se výjimečně chopil záporné úlohy šíleného vůdce motorkářského gangu Dementuse, však Furiosa připomene Zběsilou cestu minimálně v precizní inscenaci akčních scén a naturalismu. Nedávno zveřejněný trailer spustil vášnivé debaty ohledně použití digitálních triků, které se jeví mnohem umělejší než v případě posledního filmu. Zběsilá cesta sice obsáhla řadu trikových záběrů, avšak Miller ji natáčel analogově a praktické efekty i nebezpečné kaskadérské kousky se promítly do syrového, i když zároveň stylového vizuálu.
Hemsworth nicméně na brazilské události CCXP, kde studio Warner Bros. prezentovalo nové projekty, sliboval podobně starosvětskou a působivou akci. „Při výrobě akčního filmu často zkoušíte různé věci, experimentujete a snažíte se dosáhnout co nejpůsobivějšího výsledku,“ popisoval herec, jenž se podílel na náročných inscenacích také v akční sérii Vyproštění. „Práce s Millerem byla osvěžující, neboť měl promyšlený každý záběr. Každé okénko bylo nezbytné a podílelo se na příběhu,“ naznačil shodný přístup jako v případě Zběsilé cesty, kde každý aspekt „je esenciální a podporuje vývoj postav, vyprávění i celkovou strukturu filmu“.
Čtyřicetiletý australský herec se rovněž vyjádřil k vlastní úloze, již přirovnal k nelítostnému výtvoru svého prostředí: „Charakterizuje jej intenzita a brutalita. Narodil se však do prostředí, kde platí ‚zabij a přežiješ‘, podle čehož se naučil žít.“ Dementus je produktem apokalyptické pustiny, v níž má benzín mnohem větší cenu než lidský život, přičemž Miller se tuto bezútěšnou náturu pokoušel do filmu otisknout i prostřednictvím castingu.
Hemsworth popsal, že osmasedmdesátiletý filmař záměrně vyhledával herce s pohnutou a kontroverzní minulostí. „Někteří herci byli bývalí trestanci, jeden byl z Hell's Angel. Šlo o lidi s velmi barvitými a komplikovanými minulostmi. Povídal si s nimi a nechtěl po nich, aby četli scénář. Obrátil se na ně s tím, aby mu pověděli vlastní příběh o svých životech. Rázem z nich vzešla pravda, jako by se poprvé viděli v pravém světle. A když jsme ze sebe za dlouhých dnů dřeli kůži, byli tam pro něj,“ lákal herec, že se máme těšit na autentické obsazení.
Furiosa
Furiosa | Warner Bros.
Nejvíce pozornosti se ovšem upře na Anyu Taylor-Joy (Menu), která bude dle první upoutávky nosit už ikonickou kovovou paži Furiosy s hrdostí. V očekávaném filmu, jehož rozpočet údajně činí 230 milionů dolarů (Zběsilá cesta stála přibližně 170 milionů), si zahrají také Tom Burke, Nathan Jones nebo Angus Sampson. Vrací se řada původních tvůrců včetně střihačky Margaret Sixel a hudebního skladatele Junkie XL.
zdroje: The AV Club, Collider, Movieweb
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku 2024 dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.