Pátý Thor už nebude parodie. Chris Hemsworth si přeje účast vizionářského režiséra

Pátý Thor už nebude parodie. Chris Hemsworth si přeje účast vizionářského režiséra
Thor: Láska jako hrom (2022) | Marvel Studios
Žádný superhrdina z MCU nemá tolik sólových filmů jako Thor, jehož si Chris Hemsworth poprvé zahrál ve výpravném snímku Kennetha Branagha z roku 2011. Po dvanácti letech, kdy se komiksová série zjevně nachází za zenitem a začíná stagnovat, se hovoří už o pátém filmu, o němž prý Hemsworth jedná a který by měl mít trojí poslání. Napravit reputaci po příliš odlehčené čtyřce, se ctí uzavřít příběh asgárdského hrdiny a rovněž vytyčit nový směr a hrozby pro Thorovy následovníky.
Sám Hemsworth v několika rozhovorech přiznal, že v Lásce jako hrom se komediální uzda popustila až příliš. Bůh hromu stačil porazit nelítostného popravčího všech božstev v podání Christiana Balea a po smrti Jane Foster (Natalie Portman) adoptovat dceru, přičemž dle Hemswortha už jej zřejmě čeká jen jedna závěrečná mise. „Mám dojem, že by šlo o finále,“ řekl na adresu potenciálního Thora 5 v loňském rozhovoru pro Digital Spy. „Není to založené na žádných konkrétních plánech. Máte však zrod hrdiny, jeho cestu a nakonec smrt. A já nevím – jsem už v té fázi? Kdo ví,“ naznačoval možnou rozlučku.
Thor: Ragnarok (2017)
Tessa Thompson v Thor: Ragnarok (2017) | Marvel Studios
Na filmu se nyní podle všeho začíná pracovat a Thor by se mohl naposledy shledat s Lokim (Tom Hiddleston), jenž během dvou sezón úspěšného seriálu Loki posílil své postavení a moc v mnohovesmírech. V The Marvels, které momentálně můžete navštívit v kinech, se pro změnu krátce objevila také Thorova parťačka Valkyrie (Tessa Thompson), která spravuje městečko Nový Asgard sloužící jako útočiště pro mimozemské uprchlíky na Zemi. Její přítomnost může dle webu Screen Rant předesílat události z komiksového příběhu Siege, k nimž teoreticky směřuje i závěr nedávné show Tajná invaze.
Ta skončila tím, že americký prezident Ritson vyhlásil válku každému vetřelci na Zemi. V komiksech to vedlo k iniciativě Normana Osborna, jenž převzal kontrolu nad organizací SHIELD, přeměnil ji v HAMMER a vytvořil skupinu Dark Avengers, která stíhala mimozemšťany z Nového Asgardu. Právě tato linie s názvem Siege by mohla utvářet zápletku pátého Thora a Hemsworthův hrdina se může postavit právě Osbornovi alias Green Goblinovi. Toho ve Spider-Manovi (2002) ztvárnil Willem Dafoe, jenž si roli zopakoval v mnohovesmírném dobrodružství Spider-Man: Bez domova (2021).
Osborn zahájí v Siege útok na Nový Asgard s pomocí týmu zloduchů, v němž nechybí Loki, Doctor Doom nebo Taskmaster. Postava by mohla samostatně existovat i ve vesmíru MCU, ztvárnit by ji tedy mohl libovolný nový herec. Vše jsou zatím pouze dohady a příběh Thora 5 zůstává neznámý stejně jako identita nového režiséra či režisérky. Waititi, jenž se chystá publikum naštvat svým Star Wars filmem, je mimo hru.
Hemsworth však nedávno pracoval s Georgem Millerem na prequelu oscarového akčňáku Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) s názvem Furiosa. Herec ztvárnil mladší verzi záporáka Immortana Joea a spolupráci s Millerem si v rozhovoru pro Vanity Fair nemohl vynachválit. „Pokud mě něco má odloučit od rodiny a dětí, musí to být pozitivní, konstruktivní a naplňující zkušenost. S Georgem Millerem jsem natáčel prequel ke Zběsilé cestě a mému agentovi jsem jasně řekl: ‚Do něčeho takového chci investovat svůj čas, do někoho, kdo je milý, sdílný a zajímavý,‘“ nechal se slyšet čtyřicetiletý herec.
Tajná invaze
Tajná invaze | Disney
Miller před dvěma dekádami plánoval zfilmovat komiksovou týmovku Justice League Mortal, která však nikdy nevznikla. Hemsworth by jej mohl přemluvit k zapojení do MCU, kam by legendární režisér vnesl svůj cit pro praktické efekty a fyzické vyprávění. Thora 5 by tím zásadně odlišil od kritizované čtyřky, ale vzhledem k současné pověsti filmových komiksovek je účast takto renomovaného tvůrce ze staré školy spíš nepravděpodobná. Koho byste na režisérské židli nejraději viděli vy?
zdroje: Screen Rant, Inverse, Digital Spy, Vanity Fair
Prohlédněte si též žebříček nejlépe hodnocených sci-fi filmů v databázi Kinoboxu, mezi nimiž nechybí díla MCU.