Wildeovo Cantervillské strašidlo se vás pokusí vyděsit i rozesmát v animovaném filmu

Wildeovo Cantervillské strašidlo se vás pokusí vyděsit i rozesmát v animovaném filmu
Strašidlo cantervillské | Melmoth Films
Strašidlo cantervillské
Strašidlo cantervillské
63%
Krátká povídka, kterou Oscar Wilde publikoval jako vůbec první a dokonce ve dvou dílech na pokračování, nese výrazné prvky jeho autorského rukopisu. Především si v ní utahuje z britské aristokracie, jenž se nedokáže vypořádat s děsuplným strašidlem a raději se problematického panství vždy zbaví. Zvrat v ději nastává tehdy, když se do Anglie přestěhuje moderní americká rodina Otisových. Nejenže se strašidla nebojí, ale dokonce je z něj nadšená! Na všechny jeho kousky reaguje s ledovým klidem a řeší je pomocí výdobytků vědy. Virginie, starší ze dvou dětí, se pak se strašidlem, rozmrzelým svým neúspěchem, začne přátelit. A tady se adaptace liší podle toho, jaký žánr tvůrci preferují a jakému publiku je snímek určený.
Strašidlo cantervillské: trailer | Signature Entertainment
V nejnovější adaptaci, která bude mít ve Velké Británii a v Irsku premiéru 22. září, půjde o to osvobodit ducha sira Simona de Canterville a dopřát mu konečně věčného odpočinku, jenže to bude mít menší háček. Snímek se sympatickou devadesátiminutovou stopáží bude mít v USA premiéru na Halloween, tedy 31. října. Krátce nato bychom se ho měli dočkat na streamovacích platformách Prime Video nebo Apple TV+, zatím však není jasné, kdy přesně to bude.
Strašidlo cantervillské se od svého prvního vydání v časopise The Court nad Society Review dočkalo značné obliby u dětí i dospělých. Není totiž pouze strašidelné, ale především zábavné, vtipné i s morálním ponaučením. Bylo nesčetněkrát adaptováno pro film, televizi i rádio. Jedním z prvním filmů byl hollywoodský blockbuster z roku 1944 s Charlesem Laughtonem v hlavní roli. Následoval sovětský animovaný film v roce 1970, bollywoodský snímek v roce 2008 a naposledy zmiňovaná francouzsko-belgická koprodukce. Výroba zatím posledního filmu začala před deseti lety, přesněji v roce 2014, kdy produkce zveřejnila první náhledy chystaného celovečerního animáku. A byť měla být premiéra již v roce 2016, vše nabralo nečekané zpoždění, ovšem fanoušci a fanynky neztráceli naději. Letos na podzim se tedy konečně dočkají.
Strašidlo cantervillské
Strašidlo cantervillské | Melmoth Films
Herecké obsazení je předem zárukou kvality. Protagonistovi propůjčil hlas Stephen Fry (Stopařův průvodce po galaxii, Sexuální výchova), Freddie Highmore (Batesův motel, Dobrý doktor), Hugh Laurie (Dr. House, Černá zmije), Toby Jones (Jeden musí z kola ven, Don't Forget the Driver), Imelda Staunton (Harry Potter) a Miranda Hart (Špión). Otisovu rodinu reprezentují Meera Syal (Yesterday), David Harewood (Supergirl), Emily Carey (Rod draka) a další. Režie se chopili Kim Burdon aRobert Chandler, scénář napsali Cory Edwards, Giles New a Keiron Self.