Babylon s Pittem a Robbie těžce propadl. Podle Stephena Kinga se však stane absolutní klasikou

Babylon s Pittem a Robbie těžce propadl. Podle Stephena Kinga se však stane absolutní klasikou
Babylon | Paramount Network
Babylon
Babylon
87%
Film Stanleyho Kubricka s Jackem Nicholsonem měl premiéru roku 1980 a vznikl dle Kingovy stejnojmenné knižní předlohy. Veřejnost Osvícení nejprve zamítla či zcela ignorovala. Recenze byly přinejlepším rozporuplné, pro Kubricka pravidelné oscarové nominace vystřídala pozornost anticen Zlatá malina a snímek utržil jen kolem 40 milionů dolarů. Do kin šel totiž ve stejný týden jako Star Wars: Impérium vrací úder.
Osvícení nemá rád ani samotný King, neboť Kubrick pojal příběh po svém a zdůraznil odlišné aspekty textu o tříčlenné rodince, jež přes zimu spravuje zasněžený coloradský hotel. Nic z toho však nemá vliv na současnou reputaci filmu, který dávno platí za absolutní klasiku a jedno z nejinspirativnějších a nejosobitějších děl kinematografie.
Osvícení
Osvícení
86%
Tentýž osud dle Kinga potká i nedávný Babylon. Tříhodinové vyznání lásky pohyblivým fotografiím a náročnému, nevyzpytatelnému a mnohdy nespravedlivému zákulisí jejich vzniku disponuje hvězdami jako Brad Pitt či Margot Robbie, perfektním soundtrackem a opulentní výpravou, která nepřestává bavit a překvapovat. Přesto se projevilo, že cílovka dnes není moc obsáhlá. Při rozpočtu kolem 80 milionů dolarů Babylon utržil pouze 63 milionů, a byť obdržel oscarové nominace za hudbu, výpravu a kostýmy, kritickou i diváckou obcí zůstal spíš nepochopený.
Babylon momentálně nabízí streamovací služby jako Paramount+ či SkyShowtime. Filmu dělanému pro stříbrná plátna to může paradoxně pomoct v ukotvení oživené a lepší pověsti. Zasazuje se o to rovněž King, jenž se láskou k filmům nikdy netajil, sám režíroval šílené béčko Maximum Overdrive a na sociální síti X (dříve Twitter) zhlédnutá díla pravidelně doporučuje. „Možná to prozrazuje víc o mně než o filmu, ale Babylon je podle mě naprosto brilantní. Extravagantní, přehnaný a ponoukající velké myšlenky. Dost možná půjde o jeden z těch případů, kdy film u kritiky propadne a za dvacet let bude platit za klasiku,“ napsal o Babylonu nejčtenější autor světa.
Osvícení
Osvícení | Warner Bros.
Osvícení a Babylon jsou pochopitelně odlišné filmy, ale několik věcí je spojuje. Vedle vlažného přijetí hlavně osobnost jejich autorů, kteří tvořili, respektive tvoří filmy podle sebe. Kubrick stojí za řadou obdivovaných a žánrově různorodých klasik, Chazelle kráčí v jeho stopách a během krátké kariéry zvládl prorazit s hudebním thrillerem Whiplash, muzikálem La La Land a životopisným Prvním člověkem. Babylon se coby jeho nejsmělejší a nejlepší snímek svého uznání jistě dočká.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů dostupných na streamovací službě SkyShowtime.