Barbie a Oppenheimer jsou tak úspěšní, že podle Coppoly otevírají zlatý věk kinematografie

Barbie a Oppenheimer jsou tak úspěšní, že podle Coppoly otevírají zlatý věk kinematografie
Barbie | Warner Bros.
Coppola, jenž je nedílnou součástí Hollywoodu přes šedesát let, projevil své nadšení na Instagramu, kde v rámci stories odpovídal na dotazy fanoušků a fanynek. Držitel Oscara za režii Kmotra II a jeden z čelních hlasů nového Hollywoodu nikdy nezastíral pohrdání současnou tvorbou, která těží zejména z pokračování, předělávek a superhrdinských látek. A ačkoli prý Barbie a Oppenheimera ještě neviděl, jejich fenomenální úspěch a ozvěna, již ve společnosti zanechávají, ho do nadcházejících let naplňují optimismem.
Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola

Režisér, Scenárista

„Teprve je uvidím, ale skutečnost, že zaplňují velká kina, aniž by šlo o sequely či prequely s pořadovým číslem, je vítězstvím kinematografie,“ uvedl čtyřiaosmdesátiletý tvůrce, jenž z vlastních peněž chystá svůj závěrečný opus, dlouho připravované sci-fi Megalopolis. Coppola sice sám dvakrát navázal na svého Kmotra, jenž zaujímá pozici jednoho z nejrespektovanějších filmů historie, ale v každém svém díle se snažil přijít s něčím novým. Kritickou i diváckou obec uhranul například mysteriózním Rozhovorem, psychedelickou Apokalypsou nebo nepoddajným Draculou.
Takové snímky v současnosti schází a Coppola hází vinu na „marvelizaci“ průmyslu. „Dříve se točily studiové filmy, dnes jsou to filmy od Marvelu,“ uvedl v rozhovoru pro GQ z roku 2022. „A co je to film od Marvelu? Jeden prototyp, který se vyrábí pořád dokola s lehkými obměnami,“ dodal. Barbie od Grety Gerwig i Oppenheimer Christophera Nolana, jehož Coppolův vrstevník Paul Schrader na Instagramu nazval nejlepším a nejdůležitějším filmem století, se proti tomuto trendu ostře vyhraňují.
legendarni-coppola-se-konecne-dockal-pro-jeho-vysneny-projekt-vznikla-tato-jedinecna-technologie
Elle Fanning a Francis Ford Coppola při natáčení filmu Twixt. | Universal Production Partners
„Mám tušení, že stojíme na pokraji zlaté éry. Nádherné a naplňující filmy září v rozlehlých kinech,“ vyjádřil Coppola naději směrem k budoucnosti průmyslu, který v posledních letech zažívá těžké časy. Koronavirus otřásl návštěvností kin a studia cpou ohromné peníze do generických blockbusterů, jež prodělávají. Scenáristické a herecké unie navíc stávkují a vedou se studii bitvu, již může rozvolnit právě optimismus spojený s úspěchem dvou takto prestižních a sledovaných titulů.