Fotorealistický Lví král má být ságou konkurující Star Wars

Fotorealistický Lví král má být ságou konkurující Star Wars
Lví král | Walt Disney Studios
Hamletem inspirovaný Lví král se poprvé přihlásil o neutuchající diváckou přízeň roku 1994. Oscarový animák s hudbou Hanse Zimmera a Eltona Johna inspiroval několik pokračování včetně seriálu Timon a Pumbaa, než ho režisér Jon Favreau roku 2019 přenesl do fotorealistické podoby ve stejnojmenném remaku. Favreau tím navázal na vlastní chválenou Knihu džunglí z roku 2016 a jeho Lví král dle očekávání rozbil bank. S celosvětovými tržbami v hodnotě 1,656 miliardy dolarů jde o nejvýdělečnější animák historie. Tedy pokud bereme takřka encyklopedické oživení africké savany za tradiční animaci.
Mufasa: The Lion King
Mufasa: The Lion King
AI
66%
Přípravy na pokračování odstartovaly záhy a Favreaua vystřídal Barry Jenkins, jenž vedle oscarového dramatu Moonlight natočil také oceňovaný historický seriál Podzemní železnice. Dvojka s názvem Mufasa: The Lion King bude dějově předcházet jedničce a do kin se podívá už příští léto. Poznáme mládí pozdějšího respektovaného krále Mufasy, jehož v dosavadních verzích daboval James Earl Jones, a počátky jeho nepřátelství s proradným bratrem Scarem. Postavu tentokrát nadabuje Aaron Pierre známý ze sci-fi Čas nebo ze zmíněné Podzemní železnice.
Film aplikuje stejnou animaci jako jeho předchůdce a u Disneyho do něj vkládají velké naděje. Podle Seana Baileyho má jít o další střípek do plánované monumentální série, která se inspiruje Star Wars. Práva na příběhy z předaleké galaxie má Disney od roku 2012, a ačkoli sklízí dobré ohlasy za seriály jako Andor či Mandalorian, prestižní značku dle mnoha příznivců pohřbívá. Hledá tedy jiné filmové vesmíry a Lví král je díky tržebním statistikám a popularitě u dětí vhodným adeptem.
Lví král
Lví král | Walt Disney Studios
Daný svět je plný roztodivných postaviček včetně oblíbenců Timona a Pumby, které v nadcházejícím snímku znovu dabují Billy Eichner a Seth Rogen. Jejich bezstarostné „hakuna matata“ tedy může být středobodem dalších projektů, ať už půjde o celovečerní filmy nebo o seriály směřující na Disney+. Oprávněné skeptické predikce sice varují, že napodobení ságy Star Wars u Disneyho docílí leda rozkladem další milované látky, ale nechme se překvapit. S autorskými filmaři, jako je Barry Jenkins, nemusí být předem prohráno.