Cholerický plešoun Tom Cruise si prý ještě zaječí a zatancuje. A navrch poletí do vesmíru

Cholerický plešoun Tom Cruise si prý ještě zaječí a zatancuje. A navrch poletí do vesmíru
Tropická bouře | Dreamworks Pictures
Tom Cruise zažívá možná nejlepší profesní období v životě. Kariérní úpadek, který jej zasáhl po paktování se se scientologií a během složité pětiletky po premiéře Mission: Impossible 3 z roku 2006, dávno zažehnal a točí jeden kritický i komerční hit za druhým (a jediný, byť pořádný propadák, tedy Mumii z roku 2017, dokázal v pohodě setřást). Notně mu v tom pomáhá režisér a scenárista Christopher McQuarrie, jenž sám napsal či se minimálně podílel na scénářích k filmům Na hraně zítřka, Mission: Impossible – Národ grázlů, Mission: Impossible – Fallout a Top Gun: Maverick.
Posledně jmenované pokračování pilotské agitky z roku 1986 je v kinech od konce května a dosud koná svou spanilou jízdu. Bez problémů přetlačilo i třetí Jurský svět a momentálně přepočítává 1,3 miliardy dolarů celosvětově, což mu zajišťuje pozici 13. nejvýdělečnějšího filmu všech dob. McQuarrie je ale nyní spjatý především se špionážní sérií Mission: Impossible, která odstartovala roku 1996. Pátý i šestý díl (Národ grázlů a Fallout) sám režíroval a právě probíhají přípravy na natáčení osmé části, která bude dějově úzce navazovat na sedmičku. Oba snímky ponesou název Mission: Impossible – Dead Reckoning (v češtině Odplata) a postupně půjdou do kin v létě 2023 a 2024.
Po Instagramu koluje video, na němž Tom Cruise plachtí a přistává v jezerní oblasti ve Velké Británii, což má být trénink na další šílený kaskadérský kousek Ethana Hunta, jeho protagonisty z Mission: Impossible. Ještě než se ale kamery rozběhnou naostro, Cruise a McQuarrie už dle webu Deadline chystají další společné projekty.
Jedním z nich má být akční snímek s potenciálem pro novou sérii. Publikum však bude více zajímat jiný nápad, který se týká legendární vedlejší postavy, již Cruise ztvárnil v kultovní parodii Tropická bouře z roku 2008. Jde o cholerického, obtloustlého a proplešatělého filmového producenta Lese Grossmana, jenž byl v komedii Bena Stillera postrachem štábu, který se pokoušel natočit ultimátní válečný biják uprostřed džungle.
Se svým formátem filmu o filmu měla Tropická bouře hromadu příležitostí strefovat se do Hollywoodu, ale nejsilnější dojem zanechal právě ukřičený a roztančený Cruise, jenž nebyl k poznání a střihl si vskutku odvázanou parodii hollywoodských hlavounů. Kdo si nevzpomíná, může si osvěžit paměť.
Tropická bouře
McQuarrie i Cruise jsou prý fixovaní na myšlenku, že Grossmana přivedou zpět na scénu. Šeptá se o muzikálu plném tance, o který měl sám herec dlouho zájem. Svou účast v dekádu starém muzikálu Rock of Ages si Cruise ostatně užil, naučil se minimálně imitovat zpěv rockových hvězd a pro vlnění v bocích, jak jste mohli vidět ve videu, má také velmi specifický talent. Zatím ovšem není jasné, zda tvůrčí duo zamýšlí natočit kompletní celovečerní snímek, v němž by byl Grossman hlavním hrdinou, nebo jej pouze začlení do některého z plánovaných projektů.
Grossman je ostatně charakterem, jehož Cruise oživil z vlastní iniciativy. „Tom Cruise přišel s nápadem ztvárnit ve filmu Lese Grossmana,“ potvrdil Ben Stiller v rozhovoru pro Esquire. „Ta role neexistovala. Řekl mi: ‚Chybí tam zástupce studia a byla by zábava toho chlápka hrát.‘ V hlavě měl i představu, jak by měl vypadat. Byl to jeho nápad začít tancovat. Pamatuji si, že když jsme dělali zkoušku s make-upem, tak mu někdo podal dietní kolu a on se prostě začal pohybovat.“
Tom Cruise
Tropická bouře | Distributor
Vedle této parodické úlohy, pokud k jejímu návratu opravdu dojde, ale Cruise čeká ještě další tvrdá profesní výzva. Stále je totiž v plánu nepojmenovaný film v režii Douga Limana (Na hraně zítřka) a v produkci McQuarrieho, který se má natáčet přímo na mezinárodní vesmírné stanici. Projekt skončil pod křídly studia Universal, podílet se na něm má NASA i SpaceX a dle posledních zpráv Deadlinu také producentské duo Elena a Dmitry Lesnevsky, a to prostřednictvím jejich nově zřízené společnosti Space Entertainment Enterprise (S.E.E.). Očekává se, že právě tento podnik přijde na řadu po zkompletování Mission: Impossible 8, ale horizont je pro Cruise evidentně posetý možnostmi.
Na které připravované či diskutované projekty se nejvíce těšíte?

Kinobox: Predátora dnes může zabít i malá holka

Už sedmý film s monstrem, kterému abstraktně říkáme Predátor (i když se jmenuje jinak), se poprvé odehrává v hluboké minulosti a poprvé je hlavní hrdinkou žena, členka kmene Komančů.