Premiéry v kinech: Creed proti Dragovi a dalším sedmi odvážným

Premiéry v kinech: Creed proti Dragovi a dalším sedmi odvážným
Creed II (detail plakátu) | Warner Bros.
CREED II (režie: Steven Caple Jr.)
Creed II: 2. trailer | Warner Bros.
Milovníci série Rocky se Sylvesterem Stallonem v čele mají důvod vyrazit do kina. Je tu druhý Creed, v němž Rocky trénuje Adonise Creeda (Michael B. Jordan) proti synovi obávaného Ivana Draga (Dolph Lundgren). A i po letech jsou rány pořádně bolavé (Drago zabil Adonisovi otce). Jak si to užijí diváci? Ti, co znají původní sérii s Rockym, se mohou těšit na retro feeling a dalo by se říct i na navázání na čtvrtého Rockyho. Emoce se ždímají solidně, řeší se rodinné předurčení a naplnění osudu. Herci se postarají o solidní podívanou.
Florian Munteanu
Creed II | Metro-Goldwyn-Mayer Studios
Tvůrci si opět přichystali film dlouhoý přes dvě hodiny a tuzemští recenzenti prozatím Creedovi II dávají 71 procent. Na RottenTomatoes je 82 procent kladných recenzí (průměrná známka činí 6.9 z 10). Na prvního Creeda (2005) to ani zdaleka nemá, ale vyznavači žánru si přijdou na své.

ÚTOK Z HLUBIN (režie: Donovan Marsh)
Útok z hlubin
Gerard Butler v ponorce zachraňuje svět, v němž studená válka mezi "východem" a "západem" nikdy neskončila. Butler se v roli kapitána jaderné ponorky vydává na sever, aby převzal kontrolu nad podmořskou válkou. Nad vodou se zatím ztratil ruský prezident a vše směřuje k celosvětové katastrofě.
Tohle vypadá na návrat přepálených katastrofických filmů z počátku 90. let. Dle prvních ohlasů na RottenTomatoes (37 procent kladných recenzí) se jedná o dost zbytečnou záležitost. Ale nedělejme ukvapené závěry. Creed si nicméně může bezstarostně pískat...

CHVILKY (režie: Beata Parkanová)
Celovečerní režijní debut režisérky Parkanové představuje intimní pohled do života mladé Anežky (Jenovéfa Boková), která se tak trochu ztrácí sama před sebou. Snímek byl v předpremiéře uveden na letošním festivalu v Karlových Varech, jehož dramaturgy zaujal suverenitou, humorem a citem pro každodenní situace.
Jenovéfa Boková
Jenovéfa Boková | CinemArt
Recenzenti prozatím snímku Chvilky dávají 62 procent. Na jedné straně oceňují režisérčin přístup, kritizují ale fakt, že se toho na ploše 95 minut odehraje příliš málo a hlavní hrdinka svůj přerod s největší pravděpodobností zažije až dávno poté, co film skončí...

PAT A MAT: ZIMNÍ RADOVÁNKY (režie: Marek Beneš)
Pat a Mat: Zimní radovánky
Necelý půlrok poté, co se vrátili znovu do akce, jsou tady zase. Popletové Pat a Mat, kteří nakonec vybruslí z každé šlamastyky, si užívají zimních radovánek. Na ploše 60 minut se můžete těšit na tématické epizody s loutkovými hrdiny, kterým je neuvěřitelných 42 let.
Recenzenti prozatím snímku dávají 65 procent.

MLADÍ ZABIJÁCI (režie: Sam Levinson)
Mladí zabijáci
Mladí zabijáci nastolují otázku "Co by se stalo, kdyby se intimní obsah našich mobilních telefonů dostal na veřejnost?". Pravda, tvůrci thrilleru s komediálními prvky to řádně připepřili a vyostřili, takže z toho vznikla solidní schíza nebo hodně sarkastická verze vyhrocené situace. Hlavní hrdinkou filmu je mladá Lily, která žije na sociálních sítích. Když ale neznámý hacker začne zveřejňovat choulostivé obsahy mobilů několika tisíc lidí z města, a ona je jednou z nich, vše se patřičně vyhrotí.
Tuzemští recenzenti prozatím snímku Mladí zabijáci dávají 53 procent, přičemž přitakávají, že potenciál by tam byl. Na RottenTomatoes má film 70 procent kladných recenzí a 6.4 bodů z 10. Každopádně se jedná o "nejmimóznější" film těchto premiér, což se dá brát jako pozvánka do kina.

NA STOJÁKA V KINĚ (režie: kolektiv autorů)
Na Stojáka v kině
Iva Pazderková, Ester Kočičková, Lukáš Pavlásek a další se představí v celovečerní verzi stand-up párty Na Stojáka, která míří do vybraných kin. V tomto případě pochopitelně chybí tolik potřebný kontakt komika s publikem, distributor snímku na druhou stranu slibuje "unikátní večer nabitý humorem se 17 debily a mikrofonem". Odoláte?

CIRKUS RWANDA (režie: Michal Varga)
Cirkus Rwanda
A závěrem dva tuzemské dokumenty. Cirkus Rwanda pojednává o kulturní "družbě" pražské Cirku La Putyka s africkými akrobaty. Evropané se od obyvatel Rwandy pochopitelně v lecčems liší. To, co je spojuje, ale převládá. Je to pohyb a láska být centrem pozornosti. Vyvrcholením je společné vystoupení v pražské La Putyce.

V MOSULU (režie: Jana Andert)
V Mosulu
Dokumentaristka Jana Andert se na podzim roku 2017 vydala do iráckého Mosulu okupovaného bojovníky Islámského státu. Na vlastní pěst, bez podpory zahraničních médií, pro které obvykle pracuje, riskovala osm měsíců život po boku elitní jednotky irácké armády v prvních liniích bitvy. Za tu dobu uvykla střelbě a výbuchům raket, zažila exploze sebevražedných atentátníků i aut napěchovaných výbušninami a byla po boku rodinám truchlícím za své zemřelé.

Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.