„Po Epizodě IX se Star Wars končím“, říká nejslavnější filmový skladatel

„Po Epizodě IX se Star Wars končím“, říká nejslavnější filmový skladatel
John Williams
Williams složil hudbu jak k původní milované trilogii, tak i k té prequelové, není proto divu, že se k taktovce vrátil i pro novodobé pokračování, jenž navazuje na události po pádu zlého Impéria. Žoviálně hrdinská základní znělka hrající během expozičních titulků, chytlavý padoušský motiv „Imperial March“ nebo i mezi fanoušky milovaný motiv hudby „Duel of  the Fates“, ve kterém se během rychlého orchestrálního doprovodu pějí chóry a při kterém naskakuje husí kůže, to vše má na svědomí právě Williams.
Momentálně pracuje na komponování hudby k Episode IX, a i když bude Star Wars Universe poté pokračovat dalšími snímky, Williams se k nim už nepřipojí. V rozhovoru pro Classical KUSC řekl, že se těší na opětovnou práci s J.J. Abramsem, který má epizodu režírovat, ale posléze se Star Wars skončí, protože už mu to údajně stačí.
Williams však ze Star Wars nikdy nezmizí, můžeme si být víc než jisti, že i budoucí Star Wars snímky budou využívat mnoho jeho motivů, protože se už staly natolik charakteristickým aspektem celého universa, že jakýkoliv snímek z „předaleké galaxie“ si bez něho lze těžko představit. Williams byl mimo jiné nominovaný i na Oscara za čerstvý Star Wars snímek, Poslední z Jediů, takže rozhodně neodchází z pozice zašlé slávy.
A jaký hudební skladatel by měl po Williamsovi převzít taktovku? To je otázka za milión.