Kostlivec ve skříni, vodka za pohovkou a svérázný život umělců na Bardzo fajném festivalu současného polského filmu

Kostlivec ve skříni, vodka za pohovkou a svérázný život umělců na Bardzo fajném festivalu současného polského filmu
Srdce lásky | Bardzo fajný festival 2018
bardzo-fajny-festival-2018-4
Nejlepší | Bardzo fajný festival 2018
Pátý ročník Bardzo fajného festivalu zahájí ve čtvrtek 22. listopadu dva snímky, které sice spojuje téma války, ale nejedná se o válečné filmy. Snímek Nejlepší (bude uveden ve čtvrtek ve 20.30) vypráví o vnitřním boji mladého polského sportovce Jerzyho Górského, který se rozhodl překonat své psychické i fyzické limity a získat titul mistra světa v triatlonu. Film Łukasze Palkowského obdržel ocenení za scénář a herecký debut na Filmovém festivalu v Gdyni.

Studená válka: Trailer

Studená válka
Ve spolupráci s distribuční společností Aerofilms bude ve čtvrtek na programu také Studená válka(od 18.00), milostný příběh plný zvratů od oscarového režiséra Pawła Pawlikowského . V období budování stalinského Polska, ale také moderní západní Evropy se odehrává příběh velké osudové lásky zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora. Za dílo nabité elektrizující hudbou i obrazovou krásou byl snímek na festivalu v Cannes odměněn Cenou za nejlepší režii.
Film o ženě, která ztratila paměť, nepoznala otce a nebyla si jista, zda se chce setkat s rodinou
Filmy13. 11. 2018
Film o ženě, která ztratila paměť, nepoznala otce a nebyla si jista, zda se chce setkat s rodinou
V pátek večer bude na programu tuzemská předpremiéra odvážného snímku Útěk natočeného podle skutečného příběhu ženy, která trpí ztrátou paměti (tzv. disociativní fugou). Autorkou dramatu je Agnieszka Smoczyńska, režisérka mezinárodně oceňovaného Vábení sirén (2016). "Těší nás, že se do české distribuce dostává stále více polských filmů. Po úspěšném loňském uvedení dvou filmů v české předpremiéře máme tu čest ve spolupráci s distribuční společností Pilot Films na festivalu uvést další zbrusu nový výrazný polský film," říká Tereza Plavecká, ředitelka Bardzo fajného festivalu.
Film Útěk vznikl v koprodukci s českou účastí a stihl již získat ocenění na festivalu v Gdyni a nominaci z Cannes. Předpremiéry se zúčastní režisérka Agnieszka Smoczyńska, scenáristka a představitelka hlavní role Gabriela Muskała a také obě producentky Agnieszka Kurzydło a Karla Stojáková, autor hudby Filip Míšek a další polští i čeští tvůrci. Po projekci, která začíná v pátek 23. listopadu ve 20.15, bude následovat diskuze. Do tuzemské kinodistribuce film vstoupí 6. prosince.

Útěk: Trailer

Útěk
Pokud chcete v pátek na tuzemskou předpremiéru Útěku do Bio Oka zdarma vyrazit, máte šanci. Ve spolupráci s organizátory festivalu pro vás máme soutěž o 1x2 vstupenk y. Co musíte udělat pro to, abyste měli šanci dosáhnout na výhru? Napište 3 nové komentáře k filmům z databáze Kinobox.cz (delší než 250 znaků) a na e-mail soutez@kinobox.cz (předmět: "fajny") zašlete váš nickname. Uzávěrka je ve středu 21. listopadu v 16:00.
bardzo-fajny-festival-2018-2
Srdce lásky | Bardzo fajný festival 2018
V sobotu večer čekají návštěvníky festivalu dva další výrazné filmy. Artové Srdce lásky (2017) je filmovou meditací o umění a lásce s komickými detaily a neobyčejnou experimentální hudbou. Snímek vypráví o životě a peripetiích skutečných současných polských umělců – o experimentálním hudebníkovi a performerovi Wojciechu Bąkowském a o dost mladší kreslířce a tanečnici Zuzanně Bartoszek. Projekce se zúčastní režisér Łukasz Ronduda.
Tichá noc
Tichá noc | Bardzo fajný festival 2018
Pražskou přehlídku polských filmů zakončí vítězný snímek z loňského gdyňského festivalu, vánočně laděná Tichá noc (2017). Debut Piotra Domalewského je tragikomickou sondou do života obyčejné polské rodiny se všemi mikrokonflikty, kostlivci ve skříni a lahvemi vodky za pohovkou.
bardzo-fajny-festival-2018-1
Všechny filmy Bardzo fajného festivalu budou uvedeny v originálním polském znění s českými a anglickými titulky. Diskuze budou tlumočeny do češtiny a polštiny.