50. týden-kinopremiéry: Jeden snímek vládne všem!

50. týden-kinopremiéry: Jeden snímek vládne všem!
Hobit: Bitva pěti armád
Po roce se vrací. A tentokrát naposledy. Hobit: Bitva pěti armád útočí na milovníky fantasy, Středozemě, kouzelných a pohádkových příběhů. I když ta původní pohádková knížečka od J. R. R. Tolkiena doznala pod režijní taktovkou Petera Jacksona nemalých změn. O co tedy v závěrečném dílu filmového Hobita půjde? Jak už název napovídá, budou to hlavně bitvy. Úvodní s drakem Šmakem a celá řada dalších, kdy se proti skřetům postaví elfové, trpaslíci, lidé, Gandalf a samozřejmě Bilbo Pytlík.
Co je největší slabinou Bitvy pěti armád? Dramaturgie. Střídání nálad, kdy jsou po dlouhých akčních úsecích servírovány rádoby dojemné pasáže, při kterých hercům po tváři sice steče nejedna slza, ale divák v sále se spíš ironicky pousměje. Navíc závěrečný Hobit tak trochu paradoxněpůsobí lacině. Většina scén se natáčela na zeleném klíčovacím pozadí. A z nejednoho obrazu na plátně to je znát. Hlavně v kontrastu se záběry skutečných přírodních prostředí, kdy se oko a mysl estéta po právu kochá. Humoru, který je knižnímu Hobitovi vlastní, tu najdeme málo. De facto až při závěrečném návratu Bilba do Hobitína.
Bitva pěti armád je určena těm, kteří s Peter Jacksonem rádi tráví čas v
Martin Freeman
Hobit: Bitva pěti armád
prostředí Středozemě. Pokud ale mělo jít o finále, jsem na rozpacích. Nečekal jsem grandióznější konec, spíš utišení se a dojezd po monstrózních bitvách. Na to ale tvůrci příliš nehleděli. Škoda. Snímek má 144 minut a pokud se na něj rozhodnete vyrazit, vyhněte se českému dabingu. Ten je vedle dramaturgie druhou vadou na kráse. Recenze snímku si přečtěte zde. Prozatím 72 procent.
Příběh Marie
S Hobitem se odvážily vstoupit do kin už jen dva další snímky. Příběh Marie pojednává o dívce z 19. století, která nevidí, neslyší a přece svůj život nevzdá. V jednom francouzském ústavu se Marie ujme mladá řádová sestra Margueritte, která ji naučí specielní dotykovou řeč, později Braillovo písmo a další dovednosti. Zajímavostí je, že ústav, v němž se Mariin život obrátil k lepšímu, stále stojí a pomáhá lidem s postiženým zrakem a sluchem. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 73 procent.
Raluca
Na závěr se představuje erotický thriller Raluca, který natočil jako svůj celovečerní režijní debut Zdeněk Viktora. O snímku se toho mnoho neví. Musíme si tedy vystačit s textem distributora: "Bývalý polda si některé věci ze své minulosti rozhodně nechce připomínat. Ale připomenou mu je jiní... Pracuje jako soukromý detektiv, spí se svojí sekretářkou, sleduje lidi za peníze. Až do chvíle, než se mu do života připlete svůdná Raluca a otočí mu ho o 180 stupňů. Je to náhoda, osud, nebo na něj někdo nastražil past? Začnou se totiž dít věci, které by ho ani ve snu nenapadly. Jde v nich o sex, o vraždu, o velké odhalení, drsné připomenutí té proklaté minulosti..." Že by pokus o současný český noir? Recenze si přečtěte zde.
Seznam všech prosincových premiér najdete ZDE.