42. týden-kinopremiéry: Podlehnete Drákulovi, lásce, tichu nebo zimnímu spánku?

42. týden-kinopremiéry: Podlehnete Drákulovi, lásce, tichu nebo zimnímu spánku?
Do kin míří další novodobé pojetí mytické klasiky. Po Herkulovi a Pompejích došlo na transylvánského Drákulu. Co snímek s podtitulem Neznámá legenda přináší? Armády, působivé přírodní scenérie, bitvy. A netopýry.
Drákula: Neznámá legenda: trailer | Universal Pictures / trailer
Vlada Tepese hraje Luke Evans. Ve filmu odolává nájezdům Turků a tvůrci by ho před diváky rádi polidštili. Ještě než se změnil v krvežíznivého Drákulu, staral se totiž svědomitě o svou transylvánskou hroudu. Z recenze Františka Fuky: "Hlavní akční scény spočívají v tom, že Vlad podniká nálety na Turky prostřednictvím milionů ochočených netopýrů. Ty akční scény celkem jdou, ale většina filmu, která jim předchází, je značně nudná. A nesouvisí to se skutečností, že "takhle Draculu neznáme" - je prostě nudná, protože se v ní velice málo děje, a většinu času někdo někam zadumaně kouká a tragicky mluví, v lepším případě leze po skále a efektně mu vlaje pelerína." Hmmm... Všechny recenze filmu najdete zde. Průměrné hodnocení 59 procent.
Demet Akbag, Nuri Bilge Ceylan, Haluk Bilginer, Melisa Sozen, Ayberk Pekcan | Film Europe
Trvá přes tři hodiny, vypráví o Turecku, charakterech tamních lidí a byl oceněn hlavní Zlatou palmou na festivalu v Cannes. Řeč je o Zimním spánku, dalším "nenápadném" snímku, který se s největší pravděpodobností utká o zahraničního Oscara a srdce filmových fajnšmekrů. Recenze filmu si můžete přečíst zde. Prozatímní hodnocení se zastavilo na známce 82 procent.
V tichu
V tichu (2014) a bez výraznější propagace vstupuje do kin novinka Zdeňka Jiráského, který debutoval oceněnými Poupaty (2011). Koprodukce V tichu se vrací k tématu holokaustu. "Hlavními postavami dramatu jsou baletka Alice Flachová, pianista, dirigent a všestranný hudebník Karol Elbert, skladatel, dirigent, hudební historik, klavírista a hudební ředitel drážďanské činohry Arthur Chitz, klavíristka Edith Kraus a vokální skupina Comedian Harmonists." Ti se stali terčem německé genocidy a Jiráský o tom pojednává vskutku působivou formou.
V tichu
Z recenze Františka Fuky: "Z řemeslného hlediska to všechno vypadá VELMI profesionálně a jak vidíte v traileru, dá se to sestříhat tak, že je to působivé, aniž bychom museli vědět, co přesně se komu stalo. Ale to, co dobře funguje ve dvouminutovém traileru, nefunguje zdaleka tak dobře v celovečerním filmu." Všechny recenze filmu V tichu najdete zde. Prozatímní hodnocení 49 procent.
Co s láskou
Své místo má mezi novinkami též romantické drama Co s láskou (2014). Vypráví příběh dvou lidí, kteří se do sebe před 25 lety zamilovali, ale okolnosti jejich vztahu nepřály. Nyní se setkávají znovu. Jak to dopadne? O kvalitách díla nemůžeme referovat, nemá jedinou tuzemskou ani zahraniční recenzi. 
Děti
Do kin se můžete vydat ještě na dva česko-slovenské snímky. Děti (2014) natočil dokumentarista Jaro Vojtek a ve čtyřech příbězích pojednávají o vztazích, citech a vyrovnávání se s těžkou životní situací. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 60 procent.
Vladislava Plančíková
| Artcam Films
Posledním snímkem, který se tento čtvrtek v premiéře představí, je dokument Felvidék - Horná zem (2014) režisérky Vladislavy Plančíkové. Ta se v autobiograficky laděném díle vrací k vlastním kořenům, do období 2. světové války na slovensko-maďarskou hranici. Z oficiálního textu distributora: "Co neřeknou pamětníci a co neukáží archívní materiály, ilustruje autorka animovaným vyprávěním mimořádné kvality. Kromě osobní historie je film zároveň i obecnější úvahou o tom, co pro člověka znamená rodná zem a národní identita." Zkrátka osobní dějiny, které se snaží vzbudit zájem o téma s širším dopadem. Recenze filmu si přečtěte zde.
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.