Hluboký spánek probudí zájem o žánr film noir na festivalu v Kokoříně

Hluboký spánek probudí zájem o žánr film noir na festivalu v Kokoříně
Hluboký spánek | Warner Bros.
A tak vy všichni, kdo máte slabost pro cynická soukromá očka s esem v rukávu a neodolatelně svůdné femme fatale s polibkem smrti a dotekem zla, jež žijí nocí a v hodinách zoufalství utíkají z asfaltové džungle pryč od minulosti a smrtelného hříchu na opuštěné místo, vězte, že 21. – 25. srpna budete opravdu nadšeni. Během pěti letních odpolední a večerů budete moci zhlédnout 19 filmů noir, z toho 15 klasických amerických z let 40. a 50. rozdělených do několika tématických sekcí.
Hluboký spánek
Slavný noir Hluboký spánek. | Warner Bros.
Vedle adaptací hard-boiled románů (Hluboký spánek, 1946; Maltézský sokol, 1941; Skleněný klíč, 1492 a Pošťák zvoní vždy dvakrát, 1946) zaostříme na ženské noiry (Laura, 1944; Gilda, 1946 a Mildred Pierce, 1945) a v samostatné sekci připomeneme i rané noirové filmy Marilyn Monroe (Klepáním se neobtěžuj, 1952; Asfaltová džungle, 1950; Niagara, 1953).
36b8906c
Tomáš Hanák v "chandlerovce" Václava Marhoula Mazaný Filip.
Raritou budou tři československé/české noiry (13. revír, 1946; ...a pátý jezdec je Strach, 1964; Mazaný Filip, 2003). Dvě speciální projekce budou věnovány Humphreymu Bogartovi (Temná pasáž, 1947) a Gene Tierney (Smrtelný hřích, 1945), po nichž budou pojmenovány dvě ze tří promítacích míst. Chybět nebude ani jedna půlnoční projekce, ve které jsme se letos rozhodli uvést jeden z pozdních barokních skvostů The Big Combo (1955).
Pojistka smrti
Pojistka smrti.
Festival Noir Film Kokořín ve středu 21. srpna večer oficiálně zahájí esenciální noir Billyho Wildera Pojistka smrti (1944), v neděli odpoledne jej ukončí apokalyptický noir Líbej mne až k smrti (1955). Ve speciální projekci bude rovněž uvedena kompletní minisérie HBO Mildred Pierceová (2011).
Zlata Adamovská
Jednou z patronek festivalu Noir Film Kokořín bude herečka Zlata Adamovská. | Josef Louda
Akce se uskuteční v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, která návštěvníkům umožní unikátním způsobem spojit aktivní dovolenou v přírodě s jedinečnými kulturními zážitky. Kromě jednotlivých filmových projekcí budou na programu i večerní hudební koncerty na hradě Kokořín a těšit se rovněž můžete i na setkání se zajímavými hosty z řad režisérů, herců a filmových odborníků. Patrony festivalu budou herečky Zlata Adamovská, Dana Batulková, Ivana Jirešová a Michaela Badinková, herec Jiří Dvořák a producent a režisér Václav Marhoul.
Kompletní program festivalu najdete zde.