Zemřel David Giler, praotec filmové série o Vetřelci

Zemřel David Giler, praotec filmové série o Vetřelci
Vetřelec (1979) | 20th Century Fox
zemrel-david-giler-jeden-z-tvurcu-serie-o-vetrelci
David Giler | headhuntersholosuite.fandom.com
David Giler položil jeden ze základních kamenů pro vznik prvního Vetřelce (1979), přičemž následně stál za vznikem i dalších dílů, včetně spin-offů Vetřelec vs. Predátor (2004) a Vetřelec vs. Predátor 2 (2007). Nebylo to však vždy pouze v roli producenta, Giler se taktéž podílel na scénáři k Vetřelci 3 (1992), který napsal společně s Walterem Hillem, Larrym Fergusonem a dalšími. Zároveň i napsal příběh k Vetřelcům (1986) od Jamese Camerona. Právě s Walterem Hillem se Giler asi nejvíce přátelil, není proto divu, že jeho smrt Hilla obzvlášť zasáhla.
"Pokud jste Davida znali, věděli jste, že byl výjimečný. Kouzlo jeho osobnosti se nelehce popisuje: byl vtipný, naštvaný, extrémně erudovaný a sečtělý. Bylo mi ctí s ním nejen psát a produkovat filmy, ale především to, že jsem s ním měl blízké a ukotvené téměř padesátileté přátelství."
Kromě vetřelecké série se také David Giler podílel na scénáři k filmům jako Pohled společnosti Parallax (1974) a Dům za všechny peníze (1986). Původně se měl podílet i na dalším projektu o Vetřelci pod taktovkou Ridleyho Scotta, ale bohužel k tomu už nedojde. Producent a scénárista zemřel 19. prosince ve svém domově v Bangkoku.
Vetřelec
Vetřelec