Premiéry v kinech: Český film narazil na své dno a vyznavači Valentýna na trochu jinou lásku

Premiéry v kinech: Český film narazil na své dno a vyznavači Valentýna na trochu jinou lásku
Chlap na střídačku | Bohemia Motion Pictures
CHLAP NA STŘÍDAČKU (režie: Petr Zahrádka)
Chlap na střídačku
Začneme pěkně zostra, novou českou komediální vztahovkou s Jiřím Langmajerem, Ivanou Chýlkovou a Lucií Žáčkovou v hlavních rolích. O čem to je tentokrát? O nevěře a velmi svérázném způsobu, jak jí z pozice manželky čelit. Postavy ztvárněné Ivanou Chýlkovou a Lucií Žáčkovou si Jiřího Langmajere budou podávat doslova z jedné vyhřáté postele do druhé. Dle prvních dostupných recenzí by to mělo být hrozně vtipné, ale je to jen hrozně trapné a nevkusné.
Tvůrci dle dostupných informací webu Novinky.cz odkoupili námět od autorů francouzského komedie Garde alternée (2017). Patrná je i shodná podoba obou filmových plakátů. "Langošův" Chlap na střídačku si od tuzemských recenzentů vysloužil ultimátních 10 procent (!!!), přičemž dvě respektované české novinářky daly snímku ještě ultimátnější "nulu". "Zlatý" Tomáš Magnusek, chtělo by se poznamenat. Jsem zvědav, jak na toto zareagují potenciální diváci...

JUDY (režie: Rupert Goold)
Judy
Renée Zellweger si v roli fenomenální herečky a zpěvačky Judy Garland došla pro Oscara a nyní míří i do českých kin. Životopisné drama sleduje pád americké hvězdy do alkoholové beznaděje. Recenzenti vyzdvihují výkon Zellweger, upozorňují na výraznější absenci informací o Judy Garland a prozatím dávají 60 procent.

FANTASY ISLAND (režie: Jeff Wadlow)
Fantasy Island
Přáli jste si někdy něco? A mysleli jste na to, že je důležité správně si přát? Protože by se vám to také mohlo doslova a do písmene vyplnit. Podobnou premisu má téměř dvouhodinový horor Fantasy Island, na který se vydává skupinka různě si přejících lidí. A pak se rozpoutá peklo. Přírůstky do hororového žánru bývají vděčnými víkendovými lákadly. První tuzemské recenze ale bohužel nejsou vůbec lichotivé.

MALÝ JOE (režie: Jessica Hausner)
Malý Joe
Z festivalu Future Gate míří do klasické distribuce dystopické sci-fi pojednávající o uměle vyšlechtěné zázračné květině, která vám zlepší náladu. Asi, možná, trochu... Vědkyně ji jednou přinese svému synovi a začnou se dít věci. Za snímkem Malý Joe stojí režisérka Jessica Hausner, autorka ceněného festivalového filmu Lurdy (2009).

PSI NENOSÍ KALHOTY (režie: J.-P. Valkeapää)
Psi nenosí kalhoty
Drsná „romantická“ SM komedie pro diváky, které už šablonovité americké romantické komedie nudí. To je severské lákadlo letošního valentýnského svátku, snímek Psi nenosí kalhoty. Ač by se mohlo zdát, nejde však o prvoplánové porno pro nadržené, nýbrž o terapii pro ty, kteří si prošli bolestnou ztrátou. Titulnímu představiteli filmu zemřela žena a on není dlouho schopen navázat nový intimní vztah. To se změní spolu s dominou Monou, která v muži probudí na sado-maso salónech závislost. Jak daleko to zajde? Tuzemští recenzenti dávají snímku Psi nenosí kalhoty 61 procent.

VIVA VIDEO, VIDEO VIVA (režie: Adéla Komrzý)
Viva video, video viva
Radek Pilař nebyl jen autorem televizního Večerníčka nebo postaviček Rumcajse, Manky a Cipíska, ale též významným československým experimentátorem na poli videoartu. Dokumentární snímek Viva video, video viva přináší prostřednictvím dochovaných materiálů, nečekaných setkání, osobních výpovědí a myšlenek videistů ucelenou zprávu o době, kdy nemohlo být nadšení skupiny umělců spontánně ventilováno. V době totalitního režimu se video začalo používat jako nástroj ke svobodnému uměleckému vyjádření. I přes nedostupnost technologií vznikala řada děl, za kterými stáli nejen uznávaní umělci (Radek Pilař či Petr Skala), ale i téměř zapomenutí autoři, z jejichž tvorby vzešly experimentálně filmové a novomediální přístupy. Ke srovnání se zahraničím, kde byl videoart v osmdesátých letech svými možnostmi a otevřeností v jistém předstihu, dochází díky zdokumentované cestě štábu a Petra Skaly do Ameriky za ikonami a průkopníky světového videoartu Woodym a Steinou Vasulkou.

Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.