Víkend v kinech: Drákula skolil dinosaury, Vojtěch Dyk skončil jako bezzubý "ajťák"

Víkend v kinech: Drákula skolil dinosaury, Vojtěch Dyk skončil jako bezzubý "ajťák"
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená, Důvěrný nepřítel | CinemArt
5. UPGRADE (země vzniku: Austrálie)
Upgrade
Pátá příčka patří sci-fi thrilleru s akčními a hororovými prvky Upgrade. Snímek s velmi kladnými recenzemi a "mizivým" rozpočtem (3-5 milionů dolarů) utržil celosvětově 12 mega. V českých kinech odstartoval s 9.721 diváky a tržbami 1 milion 471 tisíc korun. Film byl nasazen do 84 kin a o jeho režisérovi Leighu Whannellovi (Insidious 3) ještě rozhodně uslyšíme.

4. DŮVĚRNÝ NEPŘÍTEL (Slovenská republika, Česká republika)
Důvěrný nepřítel: trailer | Bohemia Motion Pictures
Vojtěch Dyk jako úspěšný "ajťák" a správce chytrého domu v kybernetickém thrilleru od režiséra teenagerských komedií. Důvěrný nepřítel obsadil čtvrtou příčku což je při vší té reklamě a pozornosti pramalý úspěch. Drama z jednoho domu na dědině, které se postupem času zvrtne v nechtěnou tragikomedii, promítalo o premiérovém víkendu 98 kin. Na film přišlo 11.977 diváků, tržby činily 1 milion 819 tisíc korun.
Je otázkou, proč na tuzemského baviče, hudebního principála a miláčka žen hned několika generací nepřišlo víc diváků. U recenzentů "nepřítel" propadl, navíc je možné, že programování premiéru nebylo na konec prázdnin tak docela vhodné. Tomuhle filmu by slušelo podzimní kino. I když dle mnohých recenzentů je i to kino příliš velký luxus.

3. Alfa (USA)
Albert Hughes, Kodi Smit-McPhee
Výpravné akční drama z evropské doby ledové na "bronzovém" místě. Snímek Alfa sliboval nenáročnou podívanou pro odrostlejší děti a dospělé. A dle dostupných recenzí tvůrci očekávaní dostáli. V tuzemských kinech měli o premiérovém víkendu k dispozici 110 kin, na film přišlo 23.670 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 3 miliony 254 tisíc korun.
Celosvětově má snímek s rozpočtem 51 milionů dolarů na kontě po dvou a půl týdnech od premiéry 45 mega. Pro to, aby neprodělal, potřebuje utržit alespoň trojnásobek.

2. Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená (USA)
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená
Osmý víkend (tedy skoro měsíc) se drží mezi nejúspěšnějšími tituly animák Hotel Transylvánie 3. Tentokrát je (opět) druhý s návštěvností 23.670 diváků a tržbami 3 miliony 350 tisíc korun. Drákulovo povyražení na zaoceánském parníku je jedním z nejúspěšnějších filmů tuzemských kin probíhajícího léta.
Dokonce se může pochlubit i nejvyšším počtem diváků u aktuální dvacítky nejnavštěvovanějších titulů, když pokořil Jurský svět: Zánik říše (2018). Hotel Transylvánie 3 má aktuálně na kontě 393.561 platících, Zánik říše o 5 a půl tisíce méně. Vede nicméně v tržbách - 61,8 milionů proti 56,8 milionům. Jurský svět: Zánik říše měl nicméně na dosažení statistik o tři týdny déle.

1. ÚŽASŇÁKOVI 2 (USA)
Úžasňákovi 2: trailer | Disney
Páté prvenství v řadě a prozatímní nesesaditelnost. Tím se může pochlubit nejnovější pixarovský animák se špionážní tématikou, snímek Úžasňákovi 2. Do 90 kin na něj o tomto víkendu vyrazilo 29.224 diváků, tržby činily 4 miliony 229 tisíc korun. Celosvětově mají Úžasňákovi 2 na kontě 1 miliardu 163 milionů dolarů. Obrovský hit.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.