Zemřel John Hurt, herec, z něhož se na plátně "vyklubal" první Vetřelec

Zemřel John Hurt, herec, z něhož se na plátně "vyklubal" první Vetřelec
"Natočil jsem některé opravdu špatné věci. Nemůžete toho litovat - vždycky se najde důvod, proč natočit něco dalšího. I kdyby to byla jen lokace."
John Hurt je hereckou legendou a držitelem řady cen. Za vedlejší roli ve filmu Půlnoční expres (1978) získal Zlatý glóbus. Cenu BAFTA získal za hlavní roli v životopisném snímku Obnažený státní úředník (1975). Pokračování filmu Angličan v New Yorku (2008) vyneslo Hurtovi zvláštní cenu na Berlínském filmovém festivalu. Cenu BAFTA též Hurt získal za celoživotní dílo.
V kultovním sci-fi hororu Vetřelec režiséra Ridleyho Scotta si zahrál malou, ale klíčovou roli - první oběť legendárního zabijáckého monstra. Smrt jeho postavy je jedním z nejznámějších momentů v dějinách kinematografie. Působivého efektu režisér dosáhl tím, že vyjma Hurta nikdo z herců na place netušil, co přesně se bude ve scéně odehrávat. Svou nejslavnější smrt si o osm let později herec s chutí zopakoval v parodii Vesmírná tělesa (1987).
"Nezajímají mě ceny. Vždycky to tak bylo. Nepovažuji je za důležité. Nechápejte mě špatně, když mi někdo nějakou dá, děkuji jim tak vděčně, jak to jen umím, protože je velmi hezké dostat cenu. Ale nemyslím, že by je měl člověk vyhledávat. To vyvolává naprosto nezdravou soutěživost v našem oboru. Nejsme sportovci, nesnažíme se někde být první."
John Hurt se narodil 22. ledna 1940 v Chesterfieldu inženýrce a matematikovi. Vystudoval výtvarné umění a poté i herectví na Královské akademii dramatických umění. Už v 50. letech se objevil v televizních seriálech, v roce 1962 debutoval u filmu. Větší popularitu si získal až v roce 1979 televizním seriálem Já, Claudius, v němž si zahrál samotného Caligulu.
Během své bohaté kariéry si Hurt zahrál ve více než dvou stovkách filmů a seriálů. V posledních letech jsme ho viděli například v dramatu Přežijí jen milenci, posledních dvou dílech Harryho Pottera nebo seriálu Pán času.
"Kdosi se mě jednou zeptal, jestli je něco, čeho lituji. Odpověděl jsem, že všeho! Vždycky existuje lepší volba."