Mikulášovy patálie : Jak to celé začalo

73%
Mikulášovy patálie : Jak to celé začalo

Píše se rok 1955 a přátelé Jean-Jacques Sempé a René Goscinny se právě rozhodli, že kresby nepojmenovaného klučiny, které Jean-Jaques již léta posílá do deníku Sud Ouest v Bordeaux, převedou do podoby komiksu. Sempé bude kreslit a Goscinny se postará o příběh. Nejdříve je ale potřeba vymyslet mu jméno. Tím začíná jejich zábavné dobrodružství s malým nezbedou Mikulášem. Jeho každodenní patálie jsou inspirované nejen situacemi, které oba autoři sami zažili, ale i vzpomínkami na dětství a milované osoby. Chlapec jim ožívá pod rukama, diskutuje s nimi o tom, co pro něj vymyslí, a poslouchá vyprávění, jaké životy jeho otcové měli a jak se dostal až na pulty knihkupectví v mnoha zemích světa. Je zvědavý, roztomilý a pomáhá svým přátelům vracet se do dětství. A oni mu na oplátku vymýšlejí zábavné lumpárny.




Recenze: Mikulášovy patálie : Jak to celé začalo

Kinobox.cz
85%

Mikulášovy patálie jsou totiž kouzelnou a poetickou poctou jejich autorům. Celý příběh je vyprávěný z jejich perspektivy a vysvětluje, jak se postava Mikuláše nejen zrodila, ale co všechno ze sebe do něj promítli a za co mu vděčí. Díky němu směli znovu prožít své dětství, tentokrát ale šťastněji a veseleji. V těch jejich bylo totiž dost bolesti a stesku. O to větší část srdce a dětského kouzla pak do Mikuláše vložili.


filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Jean-Jacques Sempé se dlouhá léta držel toho, že práva na svůj autorský styl jen tak nikomu nepředá, u Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo ovšem těsně před svou smrtí neudělal přešlap. Jak to celé začalo totiž ve finále skutečně vzdává poctu dvěma obdivuhodným autorům, kdy je hrdina Goscinnyho a Sempého přiveden k životu s očividným citem a přitom všem má Jak to celé začalo i poselství o širokém pojmu nesmrtelnosti. Obdivuhodná práce, která zvládne nejen uspokojit dětské diváky, ale i starších diváků se bez problémů v nějaké formě dotkne.... Více zde

Dodatečné informace

Původní název:
Le petit Nicolas: Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux ? (více)
  • Francie Mikulášovy patálie : Jak to celé začalo
  • Francie Le petit Nicolas: Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux ?
  • Francie Little Nicholas
  • Francie Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo
Premiéra v ČR:
8. 12. 2022
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Francie, Lucembursko
Tržby:
3,81 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Mikulášovy patálie : Jak to celé začalo je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch