Sexy bestie

66%
Sexy bestie
Plakát traileru

Život gangstera je značně vyčerpávající. To pocítil i londýnský lapka Gary Dove a uchýlil se raději do slunného Španělska, kde tráví volný čas s manželkou DeeDee a s přáteli Aitchem a Jackie. Jeho odpočinek však nemá dlouhého trvání, brzy je přerušen vpádem psychopatického zabijáka Dona Logana, jenž Dovea donutí, aby se k opuštěnému řemeslu rychle vrátil. Je ho potřeba u velké bankovní loupeže. Gary dlouho odolává, nakonec se ale do Londýna přece jen vydá. Avšak nikoli v přítomnosti Dona Logana. Tomu se totiž stala malá nehoda.




lamps
lamps
15 156 bodů
8
Glazer ve svém debutu zachází do tematických rovin, na které by si netroufnul nejeden zkušený režisérský pardál. Vedro, bohémství, vedro, láska, peklo z minulosti, násilí, mafiáni. Je v tom trochu Tarantina, něco ze Scorseseho a ždibek Guye Ritchieho. Dohromady to sice ani zdaleka nedosahuje vysněného spojení tří rozdílných přístupů (důraz na vypointované dialogy, důraz na dusno mezi aktéry a práci s kamerou, důraz na rychlý střih a spojování více časově oddělených linií), ale je to soustavně zábavná a vzhledem k unikátnosti vlastních postav i originální gangsterka, která se nevyvíjí tak, jak by kdokoli zpočátku očekával (což je moc dobře), ovšem zároveň nedokáže vše uspokojivě a nezapomenutelně uzavřít (což dobře moc není). Postava Bena Kingsleyho je úchvatnou černohumornou figurkou, kterou nechcete nasrat a která sama udává upocenou dramatickou dynamiku první poloviny, Winstonovi věříte každé mimické gesto a Ian McShane je mafián, pod jehož pohledem tuhne krev v žilách. Jako záležitost na více nadšených zhlédnutí se mi Sexy Beast však zatím úplně nezdá..
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
7
O zbytečný film se nejedná jak tu přečítám komentáře.Velmi dobrý herecký výkon Bena Kingseye,který drží stopu mafiánského podsvětí.Krimi gangsterka s dobrými dialogy,gangsterama z odchodu od kšeftů.Jonathan Glazer přikořenil příchut' krimi atmosféry Ritchieho průmyslu.

Dodatečné informace

Původní název:
Sexy Beast (více)
  • Španělsko Sexy bestie
  • Španělsko Sexy Beast
Premiéra v ČR:
6. 9. 2001
Země původu:
Španělsko, Velká Británie
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
5 mil. USD