Zkrocená hora olova a pití kyanidu kdesi v Alabamě: Podcast S-town je i po letech nepřekonaný zážitek plný tajemství a bolesti

Zkrocená hora olova a pití kyanidu kdesi v Alabamě: Podcast S-town je i po letech nepřekonaný zážitek plný tajemství a bolesti
S-town | This American Life
Pro někoho možná příliš stará záležitost, pro jiné může být tahle sedmidílná série z roku 2017 skrytý klenot v podcastové aplikaci. S-town z produkce Serial a This American Life je výjimečný nebeletristický audio román, jehož děj se odvíjí v městečku Woodstock (tak se jmenuje od roku 2000) v Alabamě. Čtyřicátník John pohrdá „shittownem“, ve kterém žije, nesnáší všeobecnou apatii, nespravedlnost a lituje, že ze svého rodiště dávno neodešel. Obrátí se proto na rádio, aby jeho redaktoři prošetřili syna z bohaté rodiny, který se prý po městě chlubí tím, že mu prošla vražda. Jenomže záhy zemře někdo jiný a to odstartuje ošklivý spor, hledání ukrytého zlata a dojemné odhalení tajemství života jednoho muže.

This American Life se dá přirovnat k experimentální laboratoři audioprodukce. Na příbězích se pozitivně odráží dlouhá příprava, divadelní postupy a neustálé hledání nových formátů. Například k práci na seriálu S-town postupem času jeho producentské duo začalo přistupovat spíše jako k tvorbě novely než rádioshow. Ira Glass, hlavní producent This American Life, si také už od finančně „hubenějších“ začátků vždy vymezoval určitou část rozpočtu na to, aby mohl vývoj jednotlivých epizod, pokud se jejich látka zdá průměrná, utnout. Tvůrčí týmy se zabývají příběhy a formami, které baví právě je, na posluchače ani žádnou konkrétní „cílovku“ nemyslí. Přínos takového přístupu krásně ilustruje právě vznik Shittownu – redaktora Briana Reeda zaujal v roce 2012 jeden z emailů, které přišly do redakce. Řídil se svým instinktem a pomalu začal práci s nejistým koncem na potenciálně jedné z epizod This American Life – v roce 2017 (z toho poslední rok na full-time) tuhle práci dotáhl do podoby průlomové série. Kromě rekordních deseti milionů stažení v prvních čtyřech dnech se také jedná o první podcastovou biografii a dále první velký podcastový seriál, který uvolnil k poslechu všechny své díly naráz. Po téměř pěti letech od uvedení stále nadchne svou precizností a atmosférou.
zkrocena-hora-olova-a-piti-kyanidu-kdesi-v-alabame-podcast-s-town-je-i-po-letech-neprekonany-zazitek-plny-tajemstvi-a-bolesti
S-town | Valero Doval
„John B McLemore lives in Shittown Alabama“, zní předmět emailu, který tak oslovil Briana Reeda. John B. McLemore je trochu výstřední charakter, který byste v „zapadákově“ v Alabamě úplně nečekali. John se zabývá horologií, tedy měřením času a hodinářstvím, na svém pozemku postavil labyrint se 64 permutacemi a neustále ho trýzní klimatické změny, deprese a jistý pocit „vyděděnosti“. Po spoustě dlouhých telefonátů se Brian za Johnem vydává a snaží se přijít na kloub údajné vraždě, kterou spáchal zbohatlický synek z rodiny navázané na KuKluxKlan. Setkává se s dalšími podivnými obyvateli malého města, ale dramatické události ho nakonec přimějí k téměř detektivní práci právě o Johnovi. Brian promlouvá s jeho nejbližšími, s jeho nejvzdálenějšími a také se skrytými přáteli. Díky důvěře, kterou Brian při získávání rozhovorů dokáže navodit, a vynikající dramaturgií vytváří plastický obraz Johnova fascinujícího života a jednoho ospalého městečka. Ani hlavní charakter, ani jeho prostředí nezůstanou černobílé. Zdánlivě záporné nebo kladné postavy každou změnou situace mění i posluchačův úhel pohledu nebo dalším rozhovorem dostávají nové odstíny, přitom Brianovi Reedovi se podařilo zachovat nestrannost.
Téměř meditativní – avšak nedlouhá – zamyšlení nad plynutím času také uspokojí náročnější posluchače, aniž by pořad ztrácel dynamiku. Autorům se podařilo perfektně vyvážit vypravěčské pasáže se záznamy rozhovorů, telefonátů a explikací, takže se příběh – byť nelineárně vyprávěný, odvíjí naprosto přirozeně a ve vysoké zvukové kvalitě i v několika málo částech, kdy byly nahrávací podmínky stížené. Scénář je výborně vystavěn, informace odhaluje v pravý čas a na pravých místech. Vynikající cit právě pro příběh a jeho působení se odráží i v takových detailech, jako když po vyprávění o nenaplněné lásce nechávají autoři na konci šesté epizody dohrát titulní píseň „A Rose for Emily“ od Zombies, aniž by ji přerušili mluvenými „titulky“. Autorský vklad Julie Snyder, spoluautorky slavného podcastu Seriál, se zde nezapře a nakonec do sebe všechno zapadne jako hodinový stroj.

S-town zaujímá v podcastové produkci těžko překonatelnou pozici a pokud si ho poslechnete, budete na něj ještě dlouho myslet – ať už vás chytí jedinečná atmosféra, bolestně nádherný příběh a nebo budete dumat nad otázkami novinářské etiky, které takto hluboký ponor do soukromí jednotlivce může otevřít.

S-town
Autoři: Brian Reed, Julie Snyder
Celková délka: 6h 17min
Počet epizod: 7
Jazyk: Angličtina
K poslechu na Apple podcasts, Google podcasts, Stitcher, RadioPublic

web:
https://stownpodcast.org