Nadešel tragický konec jednoho z nejproduktivnějších animačních japonských studií?

Nadešel tragický konec jednoho z nejproduktivnějších animačních japonských studií?
Studia KyoAni během požáru | YouTube
Tato tragická zpráva už pár dní putuje internetem a vzbuzuje vlny emocí nejen u fanoušků japonských anime. Budova společnosti jménem Kyoto Animation (KyoAni) vyprodukovala řadu populárních snímků, které si získaly srdce fanoušků po celém světě. Mezi takové tituly patří například anime Violet Evergarden, K-On! a Free!
nadesel-tragicky-konec-jednoho-z-nejproduktivnejsich-animacnich-japonskych-studii-1
Violet Evergarden (2018) | Kyoto Animation
Podle nejnovějších informací zemřelo během požáru 34 lidí, z čehož většina byla ve velmi nízkém věku, jednalo se převážně o mladé a nadějné animátory. Televize NHK uvedla, že patnácti z obětí bylo mezi 20 a 29 lety, jedenácti mezi 30 a 39, dalším obětem bylo přes 40 let a pouze jedné zaměstnankyni kolem 60 let. Šéf společnosti, Hideaki Hatta, se vyjádřil, že některé z obětí požáru se k animačním studiím připojili teprve v dubnu tohoto roku.
nadesel-tragicky-konec-jednoho-z-nejproduktivnejsich-animacnich-japonskych-studii-5
K-On! (2009) | Kyoto Animation
Nyní je již potvrzeno, že se studio stalo terčem žhářství. Za požár může teprve jednatřicetiletý samotář, místními považován za podivína, který ani nevycházel z domu a z jehož bytu se často ozývaly hlasité zvuky videoher. KyoAni prý nařkl z plagiátorství a proto se ze vzteku tomuto studiu pomstil. Šéf společnosti ale o žádném plagiátorství neví.
nadesel-tragicky-konec-jednoho-z-nejproduktivnejsich-animacnich-japonskych-studii-11
Free! (2013) | Kyoto Animation
V reakci na tuto tragédii na internetu odstartovala tzv. crowdfundingová akce, která už má na kontě skoro 2 milióny dolarů. Cílem akce Help KyoAni Heal, kterou odstartovala americká společnost specializující se na japonskou animovanou produkci, bylo posbírat 750 tisíc dolarů na pomoc studiu i rodinám obětí. Během jediného dne už ale byla tato částka překročena a stále roste. Na pomoc se chystá přispět také český největší anime festival (Animefest), který již zažádal studia o potřebné informace, aby si vyjasnili, v jaké podobě pomoc nejvíce ocení. Slibují, že dají brzy českým fanouškům vědět veškeré podrobnosti, aby měli i oni možnost se k pomoci připojit.
nadesel-tragicky-konec-jednoho-z-nejproduktivnejsich-animacnich-japonskych-studii
logo crowdfundingové akce | Sentai Filmworks
Tato tragédie je opravdu velmi zdrcující. Nejde jen o to, že anime svět přišel o jednu z nejproduktivnějších animačních společností, jde hlavně o ztrátu několika desítek životů a talentů se slibnou budoucností. Všem rodinám obětí upřímnou soustrast.