Další člen komediálních anarchistů Monty Python odešel do nebe

Další člen komediálních anarchistů Monty Python odešel do nebe
Monty Python a Svatý Grál | EMI Films
Terry Jones se narodil 1. února roku 1942 ve Walesu a řadí se mezi šestici členů komediální skupiny Monty Python, ve které se věnoval psaní scenářů, spolurežírování filmů a pochopitelně též herectví. Milovníci humoru této skupiny mají navždy v paměti tituly jako Monty Python a Svatý Grál (1975), Život Briana (1979) nebo Smysl života podle Monty Pythona (1983), v němž si Terry Jones zahrál v památné scéně chlapíka přejídajícího se v luxusní restauraci až k prasknutí. Snímek obdržel Velkou cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes.
Smysl života podle Monty Pythona
Monty Pythonův Smysl života | 2003 Universal Studios Home Video
Kromě účinkování u Pythona se Jones věnoval též své vlastní tvorbě, režíroval například dvojici snímků pro děti a mládež Erik Viking (1989) a Žabákova dobrodružství (1996). Méně známá byla jeho knižní tvorba věnovaná dětem. I u nás před lety vyšly Jonesovy Pohádky k neuvěření (2014), v nichž autor nezapře svou celoživotní hravost a smysl pro originalitu.
V roce 2016 Terry Jones obdržel cenu BAFTA Cymru Awards za přínos televizi a filmu. Již v té době se kultovní autor a nezkrotný vtipálek začal potýkat s degenerativní chorobou mozku, postupem času přišel o hlas a stáhl se do ústraní.
Terry Jones je druhým z party Monty Pythona, kdo již není mezi námi. V roce 1989 tragicky zahynul na následky rakoviny Graham Chapman (památná scéna s papouškem, který "zaklepal bačkorama"). Mezi námi nicméně stále zůstává Terry Gilliam, John Cleese, Michael Palin a Eric Idle.
Terry Jones
Žabákova dobrodružství (1996) - Terry Jones
Monty Python a Svatý grál: trailer | Pannonia Ent.