Hurvínek a kouzelné muzeum: Helena Štáchová naposledy namluvila Máničku a bábinku

Hurvínek a kouzelné muzeum: Helena Štáchová naposledy namluvila Máničku a bábinku
Mánička v novém. Z filmu Hurvínek a kouzelné muzeum.
Animovaný příběh Hurvínek a kouzelné muzeum (2017) pro celou rodinu vznikal více než osm let pod vedením producenta a hlavního režiséra Martina Kotíka a výtvarníka Martina Zahradníka. Pracoval na něm tým špičkových scenáristů, animátorů a trikařů z různých evropských zemí. Postavy namluvilo přes 20 nejlepších českých dabérů v čele se zástupci Divadla S+H, kteří se logicky zhostili hlavních rolí. Spejbla i Hurvínka mluví Martin Klásek, který legendární postavičky převzal po Miloši Kirschnerovi.
hurvinek-a-kouzelne-muzeum-helena-stachova-naposledy-namluvila-manicku-1
Helena Štáchová a Martin Klásek s populárními loutkami (foto: Archiv Divadla Spejbla a Hurvínka).
Film se symbolicky stal i poslední dabérskou rolí nedávno zesnulé ředitelky Divadla Spejbla a Hurvínka Heleny Štáchové.„Jsem vděčný osudu, že Helenka stihla namluvit všechny dialogy Máničky i paní Kateřiny,“ komentuje Martin Kotík uvedení ukázky ze střižny. „I když finální podobu svých postav ani celého filmu již nestihla vidět, věřím, že by byla spokojená, protože od počátku celému projektu fandila.“

Ukázka z filmu:

Helena Štáchová vznik filmu celou dobu podporovala. „Tradice je pamětí doby, na kterou je třeba navazovat, a ne v ní ustrnout. Naše loutky vděčí za svoji oblibu u mnoha generací především proto, že forma i obsah vyprávění se měnily spolu s časem, při zachování toho podstatného – charakterů, svébytné poetiky a nadčasového humoru. Chci věřit, že diváci přijmou jistý posun ve formě vyprávění, kterou si animovaný film vyžádal,“ přála si ředitelka Divadla S+H Štáchová.
Rodinný filmový příběh Hurvínek a kouzelné muzeum nabízí zcela nové, původní dobrodružství. Pan Spejbl pracuje jako hlídač Muzea loutek, kterému však hrozí zbourání. Hurvínek zase jednou neposlouchá a podaří se mu proniknout do  uzavřených prostor muzea, kde objeví svět, skrytý před zraky návštěvníků. A právě v podzemí je ukryto nejen tajemství kouzelného muzea, ale i klíč k jeho záchraně. Hurvínka čeká největší dobrodružství v životě, při němž musí prokázat chytrost, šikovnost, odvahu a smysl pro přátelství, aby zachránil ´taťuldu´, ale i kouzelné muzeum a celé město z nadvlády zločinného Pána loutek.
hurvinek-a-kouzelne-muzeum-helena-stachova-naposledy-namluvila-manicku
Mánička v novém. Z filmu Hurvínek a kouzelné muzeum.
Další animované postavy namluvili osvědčení dabéři – Martin Dejdar, Petr Rychlý, Ota Jirák, Vilém Udatný nebo Jiří Lábus.