Radomír D. Kokeš

Autor

Články autora

  1. Organizovaná odpoutanost
    Téma27. 11. 2011
    Organizovaná odpoutanost

    Od premiéry posledního filmu Stevena Spielberga uplynuly tři roky a už tento fakt představoval pro řadu skeptiků signál tvůrcova uměleckého vyčerpání. V tom je podporovaly i skutečnosti, že nejnovější Tintinova dobrodružství jsou natočena motion capture animací, bez „společenského přesahu“ a otevřeně navazující na kriticky méně oceňovanou indiana-jurskou linii Spielbergovy tvorby. Aby nedošlo k nedorozumění: moje hodnotící hledisko je formalistické, tedy soustředěné na strategie výstavby stylu a vyprávění. A z tohoto pohledu jsou Tintinova dobrodružství dalším z těch Spielbergových děl, která na poli žánrové kinematografie nepřehlédnutelně ozvláštňují (hollywoodský) film jako uměleckou formu.

  2. Vetřelci hráli v hororu, akčňáku, vyprávění i blbnutí
    Téma14. 8. 2011
    Vetřelci hráli v hororu, akčňáku, vyprávění i blbnutí

    Recenze - Z předpokládaného remaku Vetřelce se nakonec vyvinul úplně nový projekt Prometheus, kterým Ridley Scott naváže na vetřeleckou ságu jen velmi volně. Stejně ale stojí za to si původní Vetřelce (vycházející na blu-ray) připomenout a vydat se do fikčního vesmíru, kde vás „nikdo neuslyší křičet" - jak byl první, právě Scottův snímek z legendární ságy propagován.

  3. Voldemortovi blízcí komentují sedmého Pottera
    Téma3. 5. 2011
    Voldemortovi blízcí komentují sedmého Pottera

    Na klasickém DVD a blu-ray právě vyšel dvoudisk Harry Potter a Relikvie smrti - část první. I po zhlédnutí si stále stojím za tím, co jsem napsal po premiéře: tedy že ačkoliv film nenabízí divácky uspokojivý příběh (hlavně je to jen půlka příběhu), je překvapivě účinně a promyšleně řízen vzorcem mytického vyprávění.