Tomáš Stejskal

Autor

Články autora

  1. Muzikál s Formanem střídá stylové i milostné polohy, k žánru přistupuje s ironií
    Téma27. 11. 2011
    Muzikál s Formanem střídá stylové i milostné polohy, k žánru přistupuje s ironií

    Film Milovaní koprodukovala česká společnost Negativ a objeví se v něm vedle Miloše Formana v roli manžela Catherine Deneuveové i další čeští herci, třeba Pavel Liška. Milostné vztahy propojují dvě generace - francouzsko-český pár Madeleine a Jarmila a jejich dceru Veru.

  2. Kritika čistého talentu
    Téma4. 11. 2011
    Kritika čistého talentu

    Za dávných časů, před příchodem blockbusteru, se zrodil talent – muž, který zrušil rozdíl mezi dětským filmem a filmem pro dospělé. Jeho výjimečný cit pro atmosféru a pro práci s obrazem i zvukem, stejně jako schopnost nenápadné a přesto nebývale silné manipulace s publikem připomínaly velké studiové režiséry Hitchcockova či De Millova formátu. Steven Spielberg učinil z béčkové zábavy áčkové drama a z kýče vydestiloval umělecký přesah. Hranice mezi cinefilií a dětinským hračičkovstvím se v jeho tvorbě smazává: jeho filmy představují spojnici mezi osobitostí nového Hollywoodu a érou blockbusterů založených na atrakcích.

  3. Hájek je kazatel, Špidla běžec a Paroubek snadný terč
    Téma1. 11. 2011
    Hájek je kazatel, Špidla běžec a Paroubek snadný terč

    Recenze - Nechuť k politice a neochota se jí ušpinit je pro české umění příznačná. Ti autoři, kteří se odhodlali angažovat, bývají na druhou stranu přehlíženi, jako by nedělali to „pravé" umění. I v rámci dokumentární tvorby se na předchozích ročnících jihlavského festivalu o politice bylo možno dozvědět převážně ze zahraničních děl. Loni jsme si mohli klást při sledování rumunských či ruských dokumentů otázky, jak je možná taková otevřenost zpovídaných politiků, podnikatelů a mafiánů - což v tamní realitě bývají prostupné škatulky.

  4. Pomoc je třeba vnímat jako dar, říká vítěz Jihlavy
    Téma1. 11. 2011
    Pomoc je třeba vnímat jako dar, říká vítěz Jihlavy

    Rozhovor - Absolutním vítězem jihlavského festivalu se stal Martin Mareček se svým nejnovějším dokumentem Pod sluncem tma. Autorovy předchozí filmy se poměrně angažovaně zabývaly problémy spjatými s úlohou neziskového sektoru.

  5. Provinilá rozkoš cinefilie
    Téma27. 9. 2011
    Provinilá rozkoš cinefilie

    Mám rád krátký film Jeana-Pierra Jeuneta Things I Like and Things I don’t Like. Nemám rád Amélii z Montmartru. Líbí se mi snímky Wese Andersona. Nesnáším, když se někdo snaží předstírat, že točí podobné. Mám rád seriál Garth Marenghi’s Darkplace Richarda Ayoada. Nesnáším jeho dlouhometrážní debut Jmenuji se Oliver Tate.

  6. Film coby nákladné samostudium
    Téma19. 9. 2011
    Film coby nákladné samostudium

    Maďarský filmař Benedek Fliegauf ve svých značně různorodých filmech i hudbě poukazuje k věcem, které nás obklopují, ač si jich běžně nejsme vědomi. Pracuje u toho se specifickým humorem. Hovoříme mimo jiné o libůstkách festivalových krys, o sledování vlastního pupku a všudypřítomném bzzz.

  7. Snímek Super 8 je poctou sci-fi 80. let, úspěšně evokuje filmy od Spielberga
    Téma17. 9. 2011
    Snímek Super 8 je poctou sci-fi 80. let, úspěšně evokuje filmy od Spielberga

    Podařená sci-fi novinka režiséra J. J. Abramse navazuje na žánrovou klasiku. Ze snímku jsou cítit Čelisti, E. T. mimozemšťan, Gremlins i Blízká setkání třetího druhu. Mísí thriller, sci-fi, katastrofický film i monster movie s naprostou samozřejmostí.

  8. Indiana Jones a James Bond tentokrát budí výsměch, hrají v béčkové sci-fi
    Téma27. 8. 2011
    Indiana Jones a James Bond tentokrát budí výsměch, hrají v béčkové sci-fi

    Harrison Ford a Daniel Craig v prázdninovém blockbusteru Kovbojové a vetřelci nepředvádí nic, co bychom od nich už mnohokrát neviděli. Craig tu hraje westernovou verzi Jamese Bonda a Ford zase Indiana Jonese z Divokého západu, který si o sobě jen ze začátku omylem myslí, že je padouch.

  9. Texaský masakr předsudků
    Téma27. 8. 2011
    Texaský masakr předsudků

    Zatímco kamioňácké historky Burta Reynoldse ukazovaly jižanské obyvatelstvo v příznivém světle, v sedmdesátých letech také vrcholila vlna snímků, jež americký Jih naopak démonizovala.

  10. Film chytrý jako opice se nesnaží ohromit, kde jen může, a nenabízí víc, než musí
    Téma14. 8. 2011
    Film chytrý jako opice se nesnaží ohromit, kde jen může, a nenabízí víc, než musí

    Snímek Zrození planety opic, který vstupuje do českých kin, se vrací na začátek celého příběhu započatého v roce 1968 - z primitivního zvířete se stává bytost intelektuálně srovnatelná s lidským rodem. Návrat opičí ságy je zatím nejzdařilejším letním filmem.

  11. Americký Mirek Dušín byl štítem proti nacismu, ve filmu spíš přesluhuje
    Téma10. 8. 2011
    Americký Mirek Dušín byl štítem proti nacismu, ve filmu spíš přesluhuje

    Captain America je ten vůbec nejsprávnější ze všech správných superhrdinů. Oděný v obleku v barvách americké vlajky se ve čtyřicátých letech vydává bojovat proti nacistům.

  12. Kaurismäki posílá starosvětský pohled z Francie, který ocenili kritici v Cannes
    Téma1. 8. 2011
    Kaurismäki posílá starosvětský pohled z Francie, který ocenili kritici v Cannes

    Snímky Akiho Kaurismäkiho jsou s filmovými festivaly spojené. Novinka Le Havre letos uspěla na festivalu v Cannes, režisér ji osobně představil i na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

  13. Nechceme točit komedii, hlásili tvůrci filmu Zvuk hluku, a přitom ji natočili
    Téma31. 5. 2011
    Nechceme točit komedii, hlásili tvůrci filmu Zvuk hluku, a přitom ji natočili

    Švédsko-francouzský festivalový hit Zvuk hluku o tom, jak vypadá město terorizované zvuky, má skvostné nápady. Není však tak radikální, jak autoři zamýšleli. Stvořili celkem nevinný pop.

  14. Ptejte se producenta Vandase, jak vzniká Fimfárum a další loutkové filmy
    Téma16. 2. 2011
    Ptejte se producenta Vandase, jak vzniká Fimfárum a další loutkové filmy

    Producent Martin Vandas bude ve čtvrtek od 11:00 do 12:00 odpovídat na dotazy čtenářů. V jeho společnosti Maur Film vznikají loutkové filmy jako Fimfárum nebo Jedné noci v jednom městě. Nyní spolupracuje s režisérem Balejem na výpravné koprodukční verzi pohádky O malé mořské víle.

  15. Rozhovor: Pokrytectví v Nošovicích mi vzalo dech
    Téma16. 2. 2011
    Rozhovor: Pokrytectví v Nošovicích mi vzalo dech

    Rozhovor - Spolutvůrce "dokumentárních komedií" Český sen a Český mír Vít Klusák natočil možná první český dokument, který se kriticky vymezuje vůči nadnárodnímu koncernu. A dost možná je film o poli, na kterém rostou auta, i poslední český dokument natočený pomocí technologie super16 mm, již vytlačily digitální formáty.