Zemřel miláček Ameriky, který v šesti letech získal Oscara - Shirley Temple

Zemřel miláček Ameriky, který v šesti letech získal Oscara - Shirley Temple
Později vyměnila Shirley herectví za politickou kariéru, kde používala jméno Shirley Temple - Black. Kandidovala do Kongresu, zastupovala Spojené státy v OSN a pyšnila se titulem Čestný důstojník zahraniční služby. Bylo jí uděleno několik čestných doktorátů: Universita Santa Clara, Universita Lehigh, College Notre Dame. V letech 1989-1993 byla velvyslankyní USA v Československu a Česku. Státy zastupovala také jako velvyslankyně v Ghaně v letech 1974-76. Herecký comeback prožila koncem padesátých let. Zatímco v dětství kralovala kinům, tentokrát se uplatnila v divadle a televizi.
zemrel-milacek-ameriky-ktery-v-sesti-letech-ziskal-oscara-shirley-temple-3
Shirley Temple ve svém nejslavnějším hereckém období
Shirley se poprvé vdala již ve svých šestnácti letech a to za herce Johna Agara. V roce 1948 se jim narodila dcera Linda Susan Agar. O rok později podala Shirley žádost o rozvod a odešla od filmu. Poté potkala „muže svého života“ - podnikatele Charlese Aldena Blacka. V roce 1950 se za něj vdala a společně měli tři děti - syna Charlieho a dvě dcery Lori a Susanah.
Navzdory svým politickým úspěchům bude historií pamatována hlavně jako hrdinka snímků Zářící oči, Miláček, Malá princezna či Little Miss Broadway.