Český lev 2012: S hranými, animovanými i dokumentárními kraťasy už potřetí soutěží i studenti

Český lev 2012: S hranými, animovanými i dokumentárními kraťasy už potřetí soutěží i studenti
Čechové na měsíci (režie Martin Mráz)
České filmové centrum prostřednictvím pětičlenné poroty (složené z filmového publicisty Vojtěcha Ryndy, programového ředitele Festivalu krátkých filmů Praha Karla Spěšného, animátorky Niké Papadopulosové, Petra Horáka ze sdružení iShorts a Markéty Šantrochové ze zmíněného Centra) předvybralo z 239 přihlášených snímků dvacítku nejlepších. O tom, který z nich bude oceněn, teď rozhoduje bezmála dvacet profesně rozmanitých členů České filmové a televizní akademie - mimo jiné Petr ZelenkaJiří StrachRadim ŠpačekVratislav ŠlajerPetr Oukropec či třeba Jana Plodková.
cesky-lev-2012-uz-potreti-soutezi-i-studenti-3
In vino veritas (režie Aneta Žabková Kýrová)
Mezi dvacítkou finalistů je dvanáct snímků, vzniklých pod záštitou pražské FAMU, tři z písecké FAMO a dva s rodným listem zlínské Univerzity Tomáše Bati. Plná polovina filmů je hraná, tři jsou dokumentární a sedm animovaných. Nejkratší snímek má pět minut, nejdelší devětatřicet.

Režiséra či režisérku vítězného počinu poznáme na nominačním večeru Českého lva (tedy 2. února někdy po osmé večerní) v přímém přenosu na ČT2. Kromě potlesku a respektu obdrží, stejně jako loni, i finanční prémii ve výši sta tisíc korun Kč. Připomínáme, že loňským držitelem ceny se stal snímek Neplavci režiséra Jakuba Šmída. Vítěz ročníku prvního, Libor Pixa, to pak se svým filmem Graffitiger dotáhl až k nominaci na studentského Oscara!

cesky-lev-2012-uz-potreti-soutezi-i-studenti-12
Paradigma (režie Martina Nagyová)
Dvacítka letošních finalistů byla poskládána takto: M.O. – Jakub Kouřil

In vino veritas – Aneta Žabková Kýrová

Office Workers – Sangeun Won Cesta – Ondřej Dolejší Čechové na Měsíci – Matěj Mráz Jeden den v životě – Jan Látal Valašské rugby – Tomáš Pavelek Velkej Honza – Marek Ciccotti Tereza Dratvová, nar. 1989 – Adam Sedlák Paradigma – Martina Nagyová Numbers – Robert Hloz O šunce – Eliška Chytková Kde rostou motýli? – Vlaďka Macurová Posledné léto – Juraj Klaudíny Haka – Adam Hobzík Svlíkání – Jiří Volek Superman – Lukáš Hrdý Tenkrát poprvé – Nina Mikesková Ondřej Vetchý je Přemysl Otakar II. – Josef Heřmánek Last Beat – Robin Lipo