Blu-ray drobky: Útěk z MS-1 a Resident Evil: Zatracení (recenze)

Blu-ray drobky: Útěk z MS-1 a Resident Evil: Zatracení (recenze)
blu-ray-drobky-utek-z-ms-1-a-resident-evil-zatraceni-recenze-1
Útěk z MS-1: Od snímku, který vypráví o supervybavené věznici, do níž musí hrdina (Guy Pearce) vtrhnout, aby zachránil prezidentovu dceru, se nečekala žádná oscarová jízda. Všichni doufali v povedený výplach, což se do jisté míry povedlo naplnit. Režie akčních scén je výborná (tedy až na úvodní jízdu na motorce, která svou kvalitou animace dává vzpomenout na intra videoher z 90tých let), scénář ucházející a co je nejdůležitější, hlavní hrdina je ultrabožan, jenž má pro každou situace patřičně kousavou a chytlavou hlášku. Jde o starou školu málomluvného drsňctví, v níž má hrdina vždy po ruce cigáro a nějaký ten stěr. Milovníci ztroskotance Joe Hallenbecka a podobných stylových "vyvrhelů" budou v sedmém nebi.
Záporáci jsou o něco méně zajímaví, než by bylo záhodno, a vývoj děje je ještě o něco blbější, než by bylo zdrávo. S jistou dávkou tolerance si ale tuhle jízdu výborně užijete. Za mě spokojených 70% a nálepka guilty pleasure.
Pokud jde o disk, není moc o čem psát. Samotný film je ve výborné kvalitě a to obrazově i zvukově (některé záběry jsou díky ostrosti a výbornému kontrastu neskutečně epic). Dabing je nepoužitelný a to proto, že hlavní hrdina v něm zní jako někdo, kdo v dětství prodělal nepovedenou obřízku. A bonusy? Nula. Ani ten trailer či rozpohybované menu tu nenajdete.
Útěk z MS-1, Obraz: 1080p 2.35:1, Zvuk: DTS HD Master Audio 5.1 anglicky, česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč, Hodnocení disku: 60%
blu-ray-drobky-utek-z-ms-1-a-resident-evil-zatraceni-recenze-2
Resident Evil: Zatracení: Snímek navazuje na u nás nepříliš známý animovaný snímek z roku 2008 Resident Evil: Rozklad. Série není nijak propojena s hranými filmy od Paula W.S. Andersona. Příběh Zatracení proto nemá smysl podrobněji vysvětlovat, neboť hojně odkazuje k předchozímu dílu, pracuje s herní předlohou a ještě počítá s tím, že víte, kdo je kdo. Pokud se ani v jednom ze tří bodů nechytáte, berte Zatracení jako další kapitolu ze světa, v němž dominují zombies a jiné potvory a kde se někteří lidé snaží ze situace těžit, zatímco jiní (třeba hrdina Leon S. Kennedy) chtějí jen někomu pomoci.
Rozklad jsem kdysi viděl a moc se mi nelíbil. Vyhovoval mi animovaný kabát, neboť mnohem snáze navodil herní předlohu, ale film působil staticky, animačně nezajímavě a vůbec byl pouhým odleskem originálu. Dvojka je na tom o něco lépe. Nabízí promakanější formu, o něco lepší dějový vývoj a vůbec se zdá, že si tvůrci vzali poznámky k předchozímu dílu k srdci.
Resident Evil: Zatracení nicméně není všeobecně sdílné dílo a dokonce není ani pro fanoušky hrané série. Tohle je šité na míru čistě pařanům předlohy, kteří ocení i ty nejmenší detaily a na základě toho rádi odpustí tvůrcům určité filmařské přešlapy. Fanouškovsky smířlivých 60%.
Film na disku vypadá perfektně, ale to u animované podívané nepřekvapí. Možná jen některé tmavší scény působily "slévacím" dojmem. Zvuk je z ranku slabších. Často mi přišlo, že je skutečná hloubka doháněná hlasitým duněním. Na filmu je znát, že primárně nebyl určen pro kina a v mixu mu proto nebyla věnována taková péče. Bonusově má disk co nabídnout, všechno je ale zoufale nezajímavé (a bez českých titulků). Filmy o filmu vás dost možná uspí, galerie taktéž a „zkažené záběry“ jsou vyloženě otravné.
Resident Evil: Zatracení, Obraz: 1.78:1, Zvuk: DTS HD Master Audio 5.1 anglicky, DD 5.1 česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč, Hodnocení disku: 65%
Oba disky zakoupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disků k recenzi obchodu děkujeme.