Blu-ray: Mezi vlky oslní kvalitou filmu, na bonusy se ale nedostalo (recenze)

Blu-ray: Mezi vlky oslní kvalitou filmu, na bonusy se ale nedostalo (recenze)
Mezi vlky | Open Road Films
blu-ray-mezi-vlky-recenze
FILM - 80%
Once more into the fray…
Into the last good fight I'll ever know.
Live and die on this day…
Live and die on this day…
Mezi vlky (2012) od počátku budilo obrovské naděje, že půjde o správně krvavý biftek pro pravé chlapy, v němž si to Liam Neeson rozdá na férovku s matkou přírodou. Jaké bylo překvapení, když režisér Joe Carnahan mimo to nabídl i velmi intimní příběh zlomeného muže, který ztratil důvod k životu. Prvek souboje přirozeně zůstal klíčový, ve výsledku je ale značně hollywoodsky pojatý (vlci tu mají podobu spíše symbolického nepřítele - jsou ztělesněním přírody, pro niž je člověk v prvé řadě vetřelcem).
Přes vrcholnou míru klišé se Carnahanovi daří z látky vytěžit maximum. V prvé řadě je to díky syrovému pojetí, v druhé za to vděčí hlavní hvězdě, která své figuře dodala lidský třetí rozměr i potřebné charisma. Mezi vlky je poctivý kus filmaři s nečekaně citlivým přesahem, který určitě stojí za pozornost.
OBRAZ - 90%
Přepis obrazu dokonale vystihuje všechny silné i slabé stránky patrné již z velkého plátna. Carnahan zvolil polodokumentární formu, aby umocnil nehostinné zimní prostředí i animální potřebu přežití. Věrnosti ručních kamer proto musí čas od času ustoupit ostrost a čistota obrazu, kterou nahrazuje znatelný šum (noc). To ale není chyba Blu-ray, ale natočeného materiály. Tam, kde má být film ostrý jako břitva, tam takový je (vločky můžete na televizní obrazovce doslova počítat!) a většinu času vypadá famózně.
ZVUK - 90%
Bere dech. Vlčí vytí se dere ze všech reproduktorů, počasí vás pohltí a k tomu ten nádherně výrazný soundtrack, z něhož pocítíte i ty nejjemnější tóny. Mezi vlky je silně audiovizuální film a Blu-ray to krásně podtrhuje. Silné pasáže drtí detaily (přirozeně v tomto ohledu kraluje úvodní havárie), ty slabé zaujmou prokresleností. Plnohodnotný kinozážitek v pohodlí domova.

Trailer:

BONUSY - 0%
Slovy třemi jazykovými mutacemi, které se na disku nachází: Nic, None, Semmi. Ani na ten trailer či rozpohybované menu se česká mutace nezmohla. Kdo touží vidět dvacet minut vystřižených/alternativních scén, musí nakupovat v zahraničí. Případě pokud chcete nějaké ty filmy o filmu a rozhovor s Neesonem, můžete své choutky ukojit v naší videosekci.
POZNÁMKA:
Český překlad je v případě Mezi vlky kapitola sama pro sebe. Pokud si současně pustíte český dabing a cz titulky, budete mít pocit, že sledujete dva různé filmy najednou. Chyba je někde na půli cesty. Titulky občas některé pasáže regulérně vynechávají, dabing je naproti tomu často velmi mimo (nemluvě o tom, že tradičně zjemňuje, takže se v něm většinu času sakruje).
CELEK - 65%
Mezi vlky je přesně oním typem filmu, který sice není dokonalý, ale má "něco", díky čemu ho lehce zařadíte mezi své oblíbené filmy (pokud je podobný neotesaný styl vaším šálkem čaje). Na Blu-ray má snímek, pokud jde o technickou kvalitu, téměř dokonalé zastoupení. Zbytek ale působí jako výsměch. Takováhle stylovka si rozhodně zasloužila větší bonusovou péči.
Obraz: 1080p 2.40:1, Zvuk: DTS HD Master Audio 5.1 anglicky, česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč
Blu-ray film Mezi vlky koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.