Retro recenze: Méďa chlastá, hulí, dělá sexuální narážky a je s ním sranda

Retro recenze: Méďa chlastá, hulí, dělá sexuální narážky a je s ním sranda
Méďa | Universal Pictures
Mark Wahlberg
Méďa | Universal Pictures
V tuto chvíli většina filmů končí, ale Méďa začíná. Plynou léta, Méďa je slavný, ale posléze upadne v zapomnění a celé dny tráví válením se na gauči s již dospělým Johnem (Mark Wahlberg). Johnova přítelkyně (Mila Kunisová) čeká na nabídku k sňatku a domnívá se, že by se John měl věnovat více jí, než plyšákovi...
Seth MacFarlane je známý jako autor hodně vtipných animovaných seriálů jako "Family Guy" (1999) nebo "American Dad" (2005). Méďu (2012) napsal, režíroval a hraje v něm titulní postavu. Ano, Seth MacFarlane film režíroval a přitom současně hrál Teda za kamerou, aby byl pak z motion capture dat jeho těla vyrenderován realistický plyšový medvěd a zamontován do scény před kamerou. Zajímavé:
Z traileru je celkem jasně vidět, že většina humoru pramení z toho, že vizuálně roztomilý medvídek říká dospělým hlasem velmi obhroublé věci. A neméně obhroublé věci dělá, včetně užívání drog nebo souložení ("i když nemám penis a stěžoval jsem si kvůli tomu několikrát u firmy Hasbro").
Vtípky, které z toho pramení, většinou fungují dobře, a i když jsou občas předvídatelné, přinejmenším se při nich pousmějete.
Méďa
Co říkáte, pánové, asi byste si to s tímhle medvídkem rádi vyměnili...
Dalším zdrojem humoru jsou v tomto filmu 80. léta, ve kterých John i Ted vyrůstali, a která jsou pro ně supercool. A to především film Flash Gordon (1980 / proto jsem o něm nedávno psal) a Sam J. Jones, představitel Flashe, který v Méďovi hraje (a je to největší cameo z několika nečekaných). Kromě toho se ale dočkáme narážek na Star Wars, Indianu Jonese, atd., atd., často docela obskurních.
No a kromě toho je film o tom, jestli třicetiletý chlap má zvážnět, dospět, zasnoubit se, začít chodit spořádaně do práce a přestat se flákat s plyšovým medvědem, i když by to mělo znamenat ztrátu jeho přátelství. Kupodivu, i tyto scény fungují docela dobře, přestože v nich (záměrně) není téměř žádný humor. V jednu chvíli se dokonce John a Méďa spolu pohádají a začnou se rvát, což je natočena extrémně realisticky, nevtipně, bez hudby, a skoro to vypadá, že to oba zúčastněné bolí. Rozhodně zajímavé.

Trailer:

Jako kdyby to všechno nestačilo, ve filmu je ještě zápletka s úchylem (Giovanni Ribisi) a jeho úchylným synem, kteří chtějí Méďu ukrást a prznit někde ve sklepě. Ve filmu, ve kterém se toho děje už tak dost, působí tahle záležitost rušivě a je výrazně méně zajímavá, než všechno ostatní - protože už jsme ji v jiných filmech viděli tisíckrát a v Méďovi není lepší nebo zajímavější.
Nejdůležitější ale je, že přes mírnou přeplácanost filmu se MacFarlaneovi podařilo bez větších problémů zvládnout celovečerní stopáž a natočit něco netradičního a zajímavého, s netradičním humorem a netradičním vývojem scén. Jen škoda toho finále, kdy se zajímavě rozehraný a emocionálně fungující příběh změní v tuctovou akční komedii.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE