Zemřel jeden z králů sci-fi Ray Bradbury

Zemřel jeden z králů sci-fi Ray Bradbury
Ray Bradbury, jehož mnohé romány a povídky byly zfilmovány (např. výše zmíněných 451Fahrenheita / 1966), se narodil v roce 1920 a patřil po boku A. C. Clarka, Isaaca Asimova a Phillipa K. Dicka k de facto "zakládajícím" autorům novodobé science fiction. Ze čtyř velkých jmen byl ale nejblíže Dickovi, neboť jeho sci-fi se zabývala spíše extrapolací socálních a psychologických problémů do vědecky pokročilé společnosti než technologickým rozborem jako takovým. Vyplývalo to i z toho, že Bradbury byl spíše fantastou než vědcem, neuměl řídit auto, létat se bál a dle svých slov si ani nevyměnil žárovku.
Bradbury, který byl mimo jiné i nadšeným obdivovatelem filmu (ke svým 91. narozeninám dokonce dostal nabídku ke zfilmování své autobiografie Pampeliškové víno, což označil za "nejkrásnější dárek na světě "), byl až do své smrti velmi aktivní, a snažil se prosazovat myšlenky, předkládané jeho knihami, jako byly solidarita, ohleduplnost a zdravá skepse k přejímaným dogmatům.
Celou svou inspiraci dle svých slov čerpal z ranného dětství. Ve spisovatelských kuloárech byl proto, někdy s obdivem, někdy s posměškem, vnímán jako "věčné dítě".
zemrel-jeden-z-kralu-sci-fi-ray-bradbury
Bradbury nebyl ale jen autorem sci-fi. Rozvinul také intertextuální reinterpretace klasických děl (např. Kubla Khan), náboženství nebo zcela "nevědeckou fantasy".
Zajímavým detailem je, že má Bradbury svou hvězdu i na hollywoodském chodníku slávy.
Přestože se dožil požehnaného věku, s autorem, který si po vzoru svých děl přál, aby byly jeho ostatky umístěny na Mars, se těžce loučí všichni fanoušci science fiction i kvalitní literatury obecně.