Stojí za zrušením filmu The Maccabees Gibsonův antisemitismus?

Stojí za zrušením filmu The Maccabees Gibsonův antisemitismus?
Celá kauza začala před několika měsíci tím, že se Mel Gibson (Statečné srdce / 1995) upsal režii heroického příběhu The Maccabees, popisujícího židovský odboj proti řecko-syrským okupantům. To samo o sobě muselo, vzhledem ke Gibsonovým rasistickým a antisemitickým incidentům posledních let, leckoho překvapit. Gibson tak chtěl podle svých slov vyjádřit respekt k židovské kultuře, který se mu (zřejmě) nepodařilo dát najevo v mediálních kauzách.
Uteklo pár měsíců a zvolený scenárista Joe Eszterhas (Základní insinkt / 1992) odevzdal studiu Warner Bros hotový scénář. Ale ejhle, zfilmování bylo zničehonic zatrhnuto. Podle studia je důvodem to, že na ně Eszterhasova práce nezapůsobila, podle Eszterhase Gibsonova nenávist k Židům. A to se také rozhodl vyjádřit v devítistránkovém (!) dopisu, kde Gibsona nařkává z hlubokého odporu k Židům a z toho, že se k filmu přihlásil pouze, aby si uhladil rozuchaný veřejný obraz. Svá tvrzení podložil i řadou nepříjemných setkání s Gibsonem, který na něj zapůsobil jako katolický fanatik a hulvát.
stoji-za-zrusenim-filmu-the-maccabees-gibsonuv-antisemitismus-1
"Došel jsem k závěru, že důvod, z jakého odmítáte natočit The Maccabees, je z nejhnusnějších: nenávidíte Židy," napsal, "Nazýval jste je ´židáky´a ´topinkami´ a Holocaust byla podle vás jen snůška lží."

Ve svém dopisu také Joe mimo jiné tvrdí, že Gibson chtěl film natočit, aby "Židy zkonvertoval ke křesťanství."

Gibson samozřejmě rychle kontroval vlastním dopisem, ve kterém všechny své údajné výroky popřel a jako důvod odstoupení od filmu uvedl nekvalitu scénáře.
"Za posledních 25 let jsem neviděl horší scénář nebo větší ztrátu času." napsal doslova.
Ať už je skutečné pozadí zrušení The Maccabees jakékoliv, jistotou je, že zlepšení mediálního obrazu bude asi to poslední, co si Gibson z celé kauzy odnese...