Zemřela „Kleopatra“ Elizabeth Taylorová

Zemřela „Kleopatra“ Elizabeth Taylorová
Je nemnoho jmen, jenž jsou tak neodmyslitelně spojená s filmovým médiem. Jméno Elizabeth Tailorové však skrývá ještě mnohem víc, jako by v něm byla zavinuta celá esence jedné doby, magie klasického Hollywoodu. Již za svého života se tato, dnes již legendární americká herečka, stala symbolem krásy, elegance a půvabu, který překročil hranice filmu do každodenního života, každý přeci zná "Taylorku"! Status hollywoodské hvězdy dokázala dokonale naplnit svým živočišným herectvím, neobvyklou krásou a způsobem života.
Narodila se 27. února 1932 v Londýně v americké rodině, kde žila až do svých sedmi let a od dětství se věnovala tanci. Její otec, původem ze St. Louis v státě Missouri, v Anglii obchodoval s uměním, vlastnil galerii, zatímco matka se před svatbou věnovala divadlu. Po návratu do USA se Elizabeth v deseti letech poprvé objevila na filmovém plátně ve vedlejší roli v komedii There’s One Born Every Minute (1942).
Od té doby se objevila ve více než padesáti filmových rolích. Stěžejním obdobím pro její kariéru byly zejména šedesátá léta. Světový úspěch ji přinesla role egyptské panovnice Kleopatry (1963) v stejnojmenném hollywoodském velkofilmu, který dodnes patří mezi nejdražší a nejvýpravnější filmy všech dob. Mezi její herecky úspěšné patří role Maggie Pollittové v adaptaci Tenneseeho dramatu Kočka na rozpálené plechové střeše (1958), či role Marty v Albeeho adaptaci hry Kdo se bojí Virginie Wolfové? (1966). Za zmínku též stojí spolupráce s režisérem Vincentem Minnellim na filmu Písečný ptáček (1965), s Johnem Hustonem na  filmu Páv se zlatým okem (1967) nebo Josephem Loseyem na filmu Tajný obřad (1968). Celkem pětkrát byla nominovaná na Oskara za hlavní ženskou roli, z toho uspěla hned dvakrát. Poprvé si pozlacenou sošku odnesla v roce 1960 za roli luxusní prostitutky Glorie Wandrousové ve filmu Telefon Butterfield 8 režiséra Daniela Manna, podruhé v roce 1966 za již zmíněnou Virginií Wolfovou.
Za svého života se celkem osmkrát provdala, z toho dvakrát, krátce po sobě, za herce Richarda Burtona, který byl také jejím nejčastějším partnerem na plátně. Společně se objevili v celkem dvanácti filmech v převážně hlavních rolích.
Během sedmdesátých a zejména osmdesátých let svoji účast ve filmu postupně omezovala. Ve filmu se objevila naposledy v roce 1994 v pravěké komedii Flinstoneovi. Z veřejného povědomí ale nezmizela. Od roku 1985 se věnovala kampani na podporu obětí AIDS a podnikala v kosmetickém průmyslu. Na sklonku svého života též bojovala s rakovinou.
Elizabeth Taylorová zemřela 23. března na selhání srdce ve věku 79 let.