Přijde si Jana Brejchová pro Českého lva? Dva z nominovaných už se omluvili

"Doufáme, že ano, ale záleží na tom, jak se její nemoc vyvine," přiznal pořadatel Českých lvů Petr Vachler. Střihový medailon k hereččině poctě je připravený a o tom, kdo by cenu za Brejchovou případně převzal, prý zatím neuvažovali.

Ostatně nebyl by to jediný záskok, už předem se omluvili dva z nominovaných. Režisér snímku Kawasakiho růže Jan Hřebejk je v Austrálii a polská herečka 3 sezón v pekle Karolina Gruszka se nemůže uvolnit z divadelního představení. Výčet zahraničních hostů Českého lva se tak letos omezí na kolegy ze Slovenska.
 
Celý večer výročních cen České a filmové akademie se točí kolem slavných dvojic stříbrného plátna. Ceny vítězům budou předávat Magda Vášáryová a Jiří Schmitzer z Postřižin, Jiří Bartoška a Eva Zaoralová za karlovarský festival, Vlasta Chramostová se Stanislavem Milotou coby symboly nové vlny 60. let, Jan Potměšil a Michaela Kuklová z pohádkové Jasněnky, Anna Polívková a Martin Pechlát z Účastníků zájezdu, za sérii Básníků Pavel Kříž a Dušan Klein či Jiří Macháček a Marek Taclík jako hrdinové filmu Jedna ruka netleská. Dojde i na kaskadérský tandem Srstka - Tomsa či na někdejší dětské herce z filmů Páni kluci a Obecná škola.
 
Nové moderátorské duo Pavel Liška a Bolek Polívka má za sebou spoustu předtáček, v nichž odtajní "společné nedokončené filmy", náročné přípravy na Polívkově farmě, kde prý nad ránem Liška svému kolegovi k jeho velké radosti poprvé omylem "tyknul", a před sebou generální zkoušku.

"Doufáme, že to půjde hladce, že budeme důstojní a čas od času i vtipní. Ale o nás tu nejde," zdůraznil Polívka, že večer má patřit filmům a filmařům.
Profil Jany Brejchové

Připomíná Mirka Spáčilová

Před filmovou kameru ji již ve třinácti letech vytáhl pozdější režisér, tenkrát asistent Ladislav Helge pro Sequensův Olověný chléb, proletářský příběh, kde hrála dívenku Píďalku.

Několik dalších rolí sehrála ještě bez vědomí rodičů. Za přelom ve své kariéře sama Brejchová považuje až účinkování ve Weissově Vlčí jámě, slavný snímek oceněný na festivalu v Benátkách.
"V Benátkách se jí novináři ptali, kolik má pokojů a jakými květinami si ráda zdobí byt - přitom ona tehdy bydlela v neuvěřitelné díře a já v podnájmu," vzpomínal její tehdejší manžel Miloš Forman.

V roce 1958 natočila hned tři filmy, Žižkovskou romanci, Touhu, Morálku paní Dulské, a byla vyhlášena herečkou roku. Za Krejčíkův Vyšší princip získala v roce 1960 Stříbrnou plachtu v Locarnu a doma se opět stala herečkou roku.

Do zahraniční pronikla nejen po boku druhého manžela - německého herce Ulricha Theina. Na plátně se potkala i s Vinnetouem, tedy Pierrem Bricem (Výstřely ve tříčtvrťovém taktu), točila i Maďary.

Za rozhodující však považuje svou domácí spolupráci s Evaldem Schormem (mj. Každý den odvahu, Návrat ztraceného syna, Vlastně se nic nestalo). Pro diváky však zůstává především tváří z filmů Kdyby tisíc klarinetů, Baron Prášil, Noc na Karlštejně či Hodíme se k sobě, miláčku? - komedií, kde hrála s dalším ze svých partnerů Vlastimilem Brodským. Naposledy se v kinech objevila v Hřebejkově filmu Kráska v nesnázích.