TISKOVÁ ZPRÁVA - ČESKÝ LEV 2009

TISKOVÁ ZPRÁVA - ČESKÝ LEV 2009
Společnost VAC hodlá udělat vše pro to, aby se v soutěži pokračovalo a věří, že příští rok bude soutěž o nejlepší dosud nerealizovaný scénář celovečerního filmu obnovena. Momentálně hledá partnery, kteří by ji v tomto záměru podpořili a tím pomohli vzniknout novým scénářům, potažmo novým českým filmům.

Společnost VAC současně touto cestou vyjadřuje své díky společnosti SAZKA, a.s, za její dlouholetou podporu výročních filmových cen Český lev a tedy českého filmu.
Společnost SAZKA, a.s. se rozhodla ukončit spolupráci na základě usnesení, které vzešlo ze zasedání představenstva společnosti. To objasňuje JUDr. Aleš Hušák, předseda představenstva a generální ředitel SAZKA, a.s.  v dopise zaslaném Petru Vachlerovi, řediteli ČFTA- České filmové a televizní akademie, takto:
“S politováním Vám musím oznámit, že představenstvo SAZKA, a.s., rozhodlo o tom, že v roce 2010 nebude pokračovat naše partnerská spolupráce na projektech Cen SAZKY za nejlepší dosud nerealizovaný scénář celovečerního filmu a Výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev. Na základě usnesení představenstva bude SAZKA, a.s., v nadcházejícím období podporovat kromě českého sportu a tělovýchovy pouze některé vybrané projekty v oblasti charity, zdravotnictví, dětí a mládeže.
Rozhodnutí vlastníků SAZKA, a.s., vychází z toho, že státní podpora sportu a tělovýchovy v České republice se snižuje a patří k vůbec nejnižším v rámci Evropské unie. Sport a tělovýchova zavisí v mnohem větší míře, než je běžné v jiných zemích, na vlastních zdrojích, k nimž patří vedle členských příspěvků a sponzoringu také výnosy jejich loterní společnosti. Proto je důležité, aby co největší část výtěžku, který vytváříme, směřovala do sportovního a tělovýchovného prostředí.
Dovolte, vážený pane řediteli, abych Vám i Vašim spolupracovníkům poděkoval za spolupráci při sedmi ročnících Výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev a Cen SAZKY za nejlepší dosud nerealizovaný scénář celovečerního filmu.
Věřím, že naše podpora přispěla k rozvoji filmové scénáristiky a tím i k úspěchům české kinematografie.”
Petr Vachler přesto věří, že se společnost Sazka a.s. k ceně jednou vrátí. Nicméně  pro příští rok hodlá hledat nového partnera, který by tuto kategorii podpořil. 
za společnost VAC
Michaela  Kunešová
public manager
5.1. 2010