Rok 2010 v kinech by měl patřit feťačce Katce i Kaplickému

Řada pozoruhodných českých dokumentů včetně novinek od Heleny Třeštíkové, Víta Klusáka či Olgy Špátové, ale také plošná premiéra nového snímku Jana Hřebejka, dobového velkofilmu Juraje Herze odehrávajícího se v Sudetech či nová komedie Jiřího Vejdělka. Rok 2010 v tuzemských kinech patří hlavně novým českým filmům.

Hned tento týden zamíří do celorepublikové distribuční sítě Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka. Snímek podle scénáře Petra Jarchovského, který se vážným tématem kolektivní viny a bolševického udavačství zcela vymyká z běžné Hřebejkovy produkce, měl premiéru už před Vánoci - během svátků se však promítal ve třech kinech včetně pražské Lucerny.

I přes omezený počet kopií se dokázal prosadit v žebříčku divácké návštěvnosti, viděly jej čtyři tisíce lidí. Teď zamíří Ladislav Chudík v mistrovském partu bývalého estébáckého vyšetřovatele také do multiplexů.

V kinech se objeví i některé očekávané původní české dokumenty: pozornost budí hlavně Katka Heleny Třeštíkové. Časosběrný film sledující čtrnáct let života kdysi krásné narkomanky uzavírá volnou trilogii, jíž předcházely mezinárodně úspěšné snímky Marcela a René. Katka bude mít v kinech premiéru koncem února.

O měsíc později, 25. března, jde do kin Český mír Víta Klusáka a Filipa Remundy, které proslavila hypermarketová mystifikace Český sen. Součástí snímku, jenž popisuje "český boj o radar", je i americká cesta s Mirkem Topolánkem a setkání s Georgem Bushem.

V dubnu vstoupí do kin celovečerní dokument Oko nad Prahou o zemřelém architektovi Janu Kaplickém a o jeho boji za Národní knihovnu, který natočila režisérka Olga Špátová s Kaplického manželkou Eliškou.

Březen slibuje také dlouho očekávanou premiéru Habermanova mlýna režiséra Juraje Herze. Příběh odehrávající se ve vesničce v Sudetech v letech 1938 až 1945 líčí skutečný kriminální případ. Hlavní role v něm ztvárnili Karel Roden, Radek Holub či Jan Hrušínský.

Na lehčí notu v témže měsíci v kinech zahrají Ženy v pokušení. Režisér Jiří Vejdělek do své nové komedie obsadil Elišku Balzerovou, Lenku Vlasákovou či Jiřího Macháčka.