Kino Lucerna slaví století. Návratem idiota

Program je rozdělen do deseti bloků, každý z nich představuje jedno desetiletí existence kina. Vstup na všechny projekce je zdarma. Tato neděle bude patřit desátým létům, které zastoupí dobové dokumenty - České hrady a zámky od Karla Hašlera, Zlaté srdéčko a Pražští adamité.

Další neděle už představí převážně hrané filmy československé a české kinematografie. Například čtyřicátá léta, která jsou na programu 25. října, uvedou vynikající snímek Otakara Vávry Šťastnou cestu, který přelomovým způsobem předznamenává poválečný herecký realismus v příběhu několika prodavaček pražského obchodního domu Bílá labuť.

Ucho i Kočár do Vídně
Návrat idiota natočil Saša Gedeon. Vávrovu filmu bude 18. října předcházet jiný klasický snímek, Ze soboty na neděli Gustava Machatého. Padesátá léta 1. listopadu zastoupí Krejčíkovo Probuzení, šedesátá pak blok dvou slavných filmů - Strop Věry Chytilové a Kočár do Vídně Karla Kachyni. Kachyňovu filmu bude patřit i následující víkend, kdy v Lucerně bude k vidění trezorové Ucho s Jiřinou Bohdalovou a Radkem Brzobohatým.

Osmdesátá léta zastoupí Vláčilův Hadí jed, devadesátá pak Návrat idiota, ceněný snímek Sašy Gedeona, oceněný pěti Českými lvy. Přehlídku ukončí po deseti týdnech projekce snímku Obsluhoval jsem anglického krále, který se v kině a v kavárně Lucerna zčásti natáčel a který se zde před třemi lety také odbyl úspěšné týdenní předpremiérové promítání.