10 nejsledovanějších divadelních představení v roce 2022. Jedlíci čokolády, Ovčáček Čtveráček i Shakespeare jinak

10 nejsledovanějších divadelních představení v roce 2022. Jedlíci čokolády, Ovčáček Čtveráček i Shakespeare jinak
Bratři Karamazovi – Dejvické divadlo | Dramox

Jedlíci čokolády

Na prvním místě pomyslného žebříčku nečekaně zabodovala regionální scéna. Hádáte správně, že nejvíc diváků a divaček přilákalo oblíbené Klicperovo divadlo v Hradci Králové, jehož inscenace Jedlíci čokolády se stala nejúspěšnějším kouskem Dramoxu v roce 2022. V první desítce se objevilo i pokračování tohoto populárního představení s názvem Velká mořská víla.


Tři zářezy pro Dejvické divadlo

Populární pražská scéna se přesto v první desítce umístila hned třikrát. Z Dejvického divadla publikum nejvíc bavily inscenace Bratři Karamazovi, Dabing Street a Kakadu.

Ať žijí komedie!

Loňský rok obecně přál hlavně komediím, jak v Praze, tak v regionech. Z mimopražských představení se na pozice vítězů probojoval hradní mluvčí Ovčáček Čtveráček v satirickém podání Městského divadla Zlín, z Prahy zase rozveselily bláznivé Srnky Divadla Na Fidlovačce. V rámci Dramox Originals jsme loni nabídli také inscenaci Manželská historie jednoho z nejoceňovanějších českých souborů JEDL. Ani ta v první desítce nechybí.

(Ne)klasická dramata

Diváci a divačky loni volili také klasická dramata, byť netradičně zpracovaná. Ve 120 minutách tak s radostí hltali Souborné dílo Williama Shakespeara z Divadla v Dlouhé nebo Martina Hofmanna v roli Cyrana od Spolku Kašpar.

Kinolog: Nejlepší české filmy roku 2022 podle šéfredaktora Kinoboxu

Loni vzniklo 76 českých filmů – dokumentárních, hraných i animovaných. Vybrat ty nejlepší z nich bylo těžké. Kritériem bylo hlavně to, aby ona vybraná sedmička pokaždé reprezentovala jiný filmový styl.