Byli v pubertě, když točili erotickou scénu v Romeovi a Julii. Po více než půlstoletí nyní žádají miliardové odškodné

Byli v pubertě, když točili erotickou scénu v Romeovi a Julii. Po více než půlstoletí nyní žádají miliardové odškodné
Romeo a Julie (1968) | Paramount Network
Dodnes jde o možná nejznámější filmovou adaptaci divadelní hry Williama Shakespeara. Romea a Julii natočil roku 1968 režisér Franco Zeffirelli a snímek, který si odnesl Oscary za nejlepší kameru a kostýmy, zabodoval u publika takřka po celém světě. Italský režisér, jenž později zfilmoval také Othella a Hamleta, ostatně do této mezinárodní produkce vnesl liberálnější a umělecky odvážnější formu evropské tvorby. To se týkalo i erotických scén a nahoty, které v té době přestávaly být v některých kulturách tabu.
Titulní úlohy milenců ze znesvářených rodů, kteří propadli zakázané lásce, ztvárnili šestnáctiletý Leonard Whiting z Velké Británie a patnáctiletá Olivia Hussey, původem z Argentiny. Dnes už oba překročili sedmdesátku a tehdejší produkci nařkli, že je donutila absolvovat scénu bez oblečení navzdory předchozímu ujištění, že svlékání nebude zapotřebí.
Whiting a Hussey se obrátili na soud v Santa Monice a od studia Paramount požadují půl miliardy dolarů za způsobené emoční trauma. Zeffirelli, jenž zemřel roku 2019, jim prý původně slíbil, že pro inkriminovanou scénu si oblečou spodní prádlo tělové barvy. V den natáčení jim ale sdělil, že se musí kompletně vysvléct a decentní záběry zajistí správná pozice kamery. V konečném sestřihu ovšem vidíme hercovy odhalené hýždě i hereččino poprsí.
Romeo a Julie
Romeo a Julie (1968) | Paramount Network
Jejich žaloba poukazuje na zakázanou sexualizaci teenagerů. Spoléhá přitom na kalifornský zákon, který v případě zneužití nezletilých (dle tamní legislativy) umožňuje zrušit promlčecí lhůtu. I po čtyřiapadesáti letech tedy může dojít na proces a související tresty. Whiting a Hussey se neodvažovali vznést obvinění dříve, neboť nedůvěřovali společnosti a obávali se o své kariéry, které podle nich příliš nevzkvétaly i vinou těchto kontroverzí. „Ve své době neměli možnost jít s pravdou ven, aby je lidi poslouchali,“ sdělil pro BBC News jejich obchodní manažer Tony Marinozzi, podle něhož nastala díky hnutí MeToo správná chvíle.
„V 60. letech to byly naivní děti, které nemohly pochopit následky. Zničehonic byly slavné a navrch zneuctěné způsobem, s nímž si neuměly poradit,“ přitakal jejich právní zástupce Solomon Gresen.
Ještě před čtyřmi lety přitom Hussey danou scénu pro Variety obhajovala a tvrdila, že ji Zeffirelli natočil vkusně. V téže době poskytla rozhovor také pro Fox News, kde tvrdila, že zatímco v USA se nahota ve filmech tehdy rovnala tabu, v Evropě šlo o běžnou věc.
Paramount se k záležitosti zatím veřejně nevyjádřil, na krku má druhé závažné obvinění během půl roku. To dřívější se týká série Top Gun, jež letos triumfálně ožila v pokračování s podtitulem Maverick, které v kinech vydělalo 1,4 miliardy dolarů. Jedničku ale v 80. letech napsal izraelský novinář Ehud Jonay, jenž zemřel roku 2012. Maverick vznikl bez svolení jeho dědiců, kteří požadují významný podíl ze zisku. Soud na podzim uznal příběhovou podobnost prvního a druhého dílu a kauza nadále trvá.
Romeo a Julie
Romeo a Julie | Paramount Network
Je ovšem také nutné dodat, že při podobných soudech se poškozeným přiznává obvykle jenom zlomek částky, o kterou je někdo žalovaný. V případě kauzy Johnny Depp vs. Amber Heard padaly na počátku stamilionové sumy, které se v konečném důsledku smrskly na pouhé jednotky milionů dolarů a ani ty nakonec nebyly vítěznou stranou požadovány. Šance, že by studio skutečně vyplatilo hercům půl miliardy dolarů, je mizivá. Případ se ovšem může stát precendens pro další žaloby a jejich řešení.

Kinolog: Tenhle film vyhraje Oscary. Čechy ale nezajímá. Řekneme vám proč

Fabelmanovi jsou poloautobiografické dílo režiséra Stevena Spielberga. 75letý klasik, co má za sebou přes 40 filmů, už u nás ale přestává být hvězdou a jeho zpověď je až příliš nenápadná a sofistikovaná.