Prorok měl 84 manželek a denně znásilňoval nezletilé dívky. Nový dokument od Netflixu je šokující

Prorok měl 84 manželek a denně znásilňoval nezletilé dívky. Nový dokument od Netflixu je šokující
Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (2022) | Netflix
Tento čtyřdílný investigativní dokument natočila režisérka Rachel Dretzin, držitelka ceny Emmy. Modlit se, poslouchat a neodmlouvat (Keep Sweet: Pray and Obey) se zaměřuje na dění v USA na konci devadesátých let a na počátku 21. století. Ve městě Salt Lake City v Utahu tehdy žila uzavřená církevní fundamentalistická komunita, vystupující pod zkratkou FLDS. V překladu to znamená Fundamentalistická církev Ježíše Krista svatých posledních dnů.

Trailer: Modlit se, poslouchat a neodmlouvat

Problémem této sekty byly nemorální a nelegální praktiky, především mnohoženství, které je ve většina států světa včetně USA zakázané. Za polygamii bojoval jejich prorok Rulon Jeffs, přezdívaný strýček Rulon. Sám měl na konci života 73 mladých manželek a 65 dětí. Čím víc měl muž v komunitě žen, tím byl důležitější a měl směřovat do ráje. Na ženy nečekalo po smrti nic, jen musely být během života dobrými manželkami.
Sekta obcházela zákony různými způsoby. Muži na manželské listiny psali smyšlená jména, aby úřady nepřišly na to, že mají více žen. Stavěli si velké domy a společenská centra, kde se komunita scházela, všichni se vyhýbali jakémukoli kontaktu s vnějším světem. Hlavní problém nastal ve chvíli, kdy dospěl jeden z Rulonových synů Warren Jeffs. Už od kolébky byl považovaný za otcova nástupce a výjimečného potomka. Narodil se totiž o osm týdnů dřív a bojoval o život. Podle proroctví měl nejen přežít, ale stát se velmi významným mužem. Což se vlastně stalo, jen pravděpodobně ne tak, jak si mnozí představovali.
prorok-mel-84-manzelek-a-denne-znasilnoval-nezletile-divky-novy-dokument-od-netflixu-je-sokujici
Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (2022) | Netflix
Warren se podle výpovědi bratra už odmalička choval nadřazeně nejen ke svým sourozencům, ale zkrátka ke všem, které potkal. V patnácti se navíc údajně velice intimně začal sbližovat se svými sestrami, což se okolí nelíbilo, ale nikdo se neodvážil protestovat. Když jeho otec v roce 2002 zemřel na následky mrtvice, zaujal po něm místo proroka a chopil se vlády nad sektou.
Vše začalo jeho tvrzením o blížícím se konci světa, kdy donutil všechny ze společenství v Salt Lake City prodat nemovitosti a odstěhovat se do města Short Creek na hranici s Nevadou. Podle jeho slov to byla jediná šance, jak se zachránit před apokalypsou. Lidé, kteří byli v učení proroka vychováváni a věřili každému jeho slovu, jej následovali. Dokonce se ani nepozastavili nad tím, že žádná apokalypsa nenastala. Byli ochotní přijmout Warrenovo vysvětlení, který tvrdil, že bůh se rozhodl dát lidstvu ještě jednu šanci se polepšit. Není ale pochyb, že je do města nalákal jen proto, aby nad nimi získal ještě větší kontrolu a měl všechny pohromadě na jednom místě.
V Short Creek totiž žila ještě jedna fundamentalistická komunita, město se navíc nacházelo mezi horami, takže bylo špatně přístupné. To falešnému prorokovi vyhovovalo. Čím méně vlivu okolního světa, tím lépe. Warren mohl hlásat svou víru naplno a nebyl nikdo, kdo by jeho slova zpochybňoval. Ženy musely nosit předepsané oděvy, jimiž byly šaty v pastelových barvách zahalující je od krku až po kotníky, podvlékací a zahalující prádlo a elegantně a složitě učesané vlasy. Není divu, že si je obyvatelé z vedlejších měst později pletli s jeptiškami.
prorok-mel-84-manzelek-a-denne-znasilnoval-nezletile-divky-novy-dokument-od-netflixu-je-sokujici-2
Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (2022) | Netflix
K polygamii se postupně začaly přidávat i sexuální akty s nezletilými. Čtrnáctileté dívky Warren nechával provdat za starší muže, takže velmi brzy rodily první děti. Prý tak kázal bůh a pro dívku bylo poctou přivést tak záhy na svět potomky. Warren se oženil zhruba se dvaceti nezletilými dívkami, s nimiž měl děti. Tehdy mu bylo kolem padesáti let. Některé dívky ale do manželství vstupovat nechtěly, rodiče však nutili, a tak se nakonec musely buď podvolit, nebo utéct. To začalo celou situaci komplikovat a FLDS si pomalu ale jistě začala všímat policie. Nakonec se na základě výpovědí několika svědků dozvěděla vše podstatné a Warren byl za své činy odsouzený na doživotí. Problém ale je, že tím to vlastně neskončilo.
FLDS je stále aktivní a pořád sídlí v Short Creek. Ti, co zůstali v sektě, a není jich málo (ve městě žije několik tisíc lidí), stále poslouchají Warrenova kázání, a to i přesto, že je vysílá ze své cely. Jeden problém se tedy vyřešil, otázkou však zůstává, zda byli tamější obyvatelé ochotni změnit své vnímání světa a zda stále nevnímají sňatky s nezletilými jako něco, co je v harmonii s božským řádem… To ale nikdo neví. Komunita je totiž nadále velice izolovaná od okolního světa, má svou vlastní církevní policii, hasiče i ambulanci. Obyvatelé s nikým mimo komunitu nemluví a drží se pouze ve svém okruhu. Neexistuje tudíž jediný legální způsob, jak přijít na to, co se ve městě děje.
prorok-mel-84-manzelek-a-denne-znasilnoval-nezletile-divky-novy-dokument-od-netflixu-je-sokujici-4
Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (2022) | Netflix
Dokument pracuje s rodinnými nahrávkami svědků a svědkyň, kteří strávili dětství a mládí v sektě. Tvůrci dokázali zachytit i to, jak nehumánně se policejní jednotky zachovaly vůči matkám a dětem, když případ vyšetřovaly. Celou kauzu totiž sledovaly jak státní orgány, tak média. Když policisté vtrhli na ranč, kde byly vychovávány mladé dívky, se zbraněmi v rukou nutili ženy, aby jim daly své děti. Stát měl totiž za to, že jsou tam dívky připravovány na sňatky se staršími muži. Učili je, že být nezletilou manželkou je požehnání a musí s tím souhlasit. Chtěli ové generaci pomoci, a tak je odtamtud odvezli do střediska místo toho, aby ranč zavřeli a vrátili je jejich matkám. Média se tohoto tématu chopila a ženy na rozkaz proroka úmyslně zatajovaly jakékoli nelegální činnosti uvnitř komunity.
prorok-mel-84-manzelek-a-denne-znasilnoval-nezletile-divky-novy-dokument-od-netflixu-je-sokujici-1
Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (2022) | Netflix
Každá epizoda má kolem čtyřiceti minut a rozhodně se nebudete nudit. Jejich sledování je šokující. Uslyšíte názory lidí, kteří s myšlenkami sekty nesouhlasili, na druhou stranu ale uvidíte, jak silná je víra a jak jsou lidé schopní ji slepě následovat. Jak rodiče s úsměvem na rtech přihlížejí tomu, jak si jejich čtrnáctiletá dcera bere padesátiletého muže, a každou noc pláče, protože je znásilňovaná, a o něco později rodí své první dítě. Rodiče jsou na ni ještě hrdí, protože koná v souladu s bohem.
Ještě jsem se na Netflixu nesetkala s dokumentem, který by řešil podobnou problematiku. Existuje zde spoustu titulů o sériových vrazích, nikoliv však o náboženské sektě jako celku. To dělá tuto minisérii odlišnou a originální. Co se týče zpracování, tam už se o nějaké originalitě moc mluvit nedá. Opět se zde pracuje s rozhovory svědků, filmovými záznamy, televizními záběry a s novinovými články.
prorok-mel-84-manzelek-a-denne-znasilnoval-nezletile-divky-novy-dokument-od-netflixu-je-sokujici-3
Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (2022) | Netflix
Dokument nedoprovází žádné animace či rekonstrukce situací, nevystupují zde herci a ani vypravěč. Přesto se ale díky chytlavosti tématu rozhodně nebudete nudit. Situace v Short Creek je totiž oproti jiným investigativním námětům od Netflixu stále aktuální, a to je na tom šokující. Uvědomíte si totiž, že se takové věci na světě skutečně dějí i v dnešní době.
hodnocení: 65 %