Mladí netouží jen po svobodě. Tohle jsou tipy letošního Young Film Festu

Mladí netouží jen po svobodě. Tohle jsou tipy letošního Young Film Festu
Libertad | Cineuropa

Best of Young and Short 2022

pátek 22. 4., 18:00, Kino Kavalírka
young-film-fest-2022-tipy
Thea & Tuva (2020) | Kristian B. Walters
Pásmo těch nejlepších kraťasů představuje pětici filmů o mladých lidech. Ti se ocitají v hledáčku kamery se svými každodenními radostmi a starostmi. Z pětice filmů zaujme například norské drama Thea & Tuva (2020), v němž dvě sestry, o které jejich matka nejeví zájem, zabíjejí čas v nákupním centru. Jednoho dne jim do cesty vstoupí pětiletá holčička Sofie, kterou přiberou do party. Dalším z pětice kraťasů jsou například ukrajinské Tátovy boty (2021). Snímek pojednává o chlapci z dětského domova, který má odletět do USA za adoptivní matkou. Pátrání po vlastních kořenech je však silnější.

Utéct (2021)

režie: Jonas Poher Rasmussen
pátek 22. 4., 20:00, Kino Kavalírka
Utéct
Snímek Utéct vypráví příběh muže, který kvůli blížícímu se manželství musel odhalit svou minulost. V ústřední roli koprodukčního animovaného filmu je šestatřicetiletý akademik, který má skutečný předobraz, s režisérem filmu Rasmussenem je blízký přítel, navíc navštěvovali stejnou školu. Utéct sleduje jeho dětství, kdy žil v Afghánistánu a kvůli válce musel uprchnout. Film vše podává jako dialog mezi režisérem Jonasem a Aminem (jde o smyšlené jméno), který vypráví svůj příběh.
Koprodukční animovaný film dánského režiséra si získal celosvětovou pozornost kvůli tématu, formě, která nemá daleko k dokumentu, a řadě festivalových ocenění a oscarových nominací. Snímek byl oceněn velkou cenou poroty na festivalu v Sundance 2021, obdržel dvě Evropské filmové ceny za nejlepší dokument a animovaný film a představen byl na loňském festivalu v Cannes. Byl nominován na tři Oscary (v kategoriích nejlepší neanglicky mluvený film, nejlepší animovaný film a nejlepší dokumentární film).

Libertad (2011)

režie: Clara Roquet
sobota 23. 4., 20:00, Kino Kavalírka
Španělské drama Libertad pojednává o dospívání mladé dívky Nory, která tráví léto u babičky trpící Alzheimerovou chorobou. Nora už si nechce hrát, není však ale ani připravena na to být dospělá a účastnit se dospělých „her“. Její pobyt u moře změní příjezd kolumbijské dívky Libertad. Dívky navážou intenzivní přátelství a objevují svobodnější svět.
Libertad je celovečerní hraný debut mladé španělské režisérky Clary Roquet a na Young Film Festu bude uveden v tuzemské premiéře.

Článek byl zpracován s využitím tiskových materiálů festivalu Young Film Fest.