Peaky Blinders: První dojmy z očekávaného finále nejstylovější gangsterky současnosti

Peaky Blinders: První dojmy z očekávaného finále nejstylovější gangsterky současnosti
Gangy z Birminghamu | BBC
Předchozí řada končila neúspěšným atentátem na politika Oswalda Moselyho. Thomas Shelby (Cillian Murphy), který vše zosnoval, si podle všeho ukousl příliš velké sousto, což vedlo k významným ztrátám v jeho řadách. V závěru dílu se zdrcený Tommy vydává na mlhou pokryté pole, drží u hlavy pistoli, křičí a následuje zatmívačka. Ať už měli autoři do šesté řady připraveno cokoli, nečekaná ztráta herečky Helen McCrory, která zemřela loni v dubnu, když prohrála svůj boj s rakovinou, vedla k úpravám.

Trailer: Gangy z Birminghamu, 6. série

Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu
V seriálu hrála tetu Polly, významnou členku gangu Peaky Blinders a jednu z nejsilnějších postav show, ke které Thomas často chodil pro radu. V šesté sérii je její smrt rozbuškou, vedoucí ke sváru v rodině.
Seriál je dílem scenáristy Stevena Knighta (Špína Londýna, Východní přísliby, Taboo), herecké obsazení zdobí hvězdy Annabelle Wallis, Anya Taylor-Joy, Sam Claflin, Aidan Gillen, Sam Neill, Adrien Brody nebo Tom Hardy.
Šestou řadu opět připravila stanice BBC, v televizi poběží s týdenní periodicitou od konce března. Znovu vzniklo šest epizod, všechny předchozí řady nabízí Netflix. Finální řada na streamovací službu dorazí pravděpodobně až ve chvíli, kdy budou odvysílány veškeré díly (tedy někdy v květnu). Na šestou řadu má navázat film, jenž má příběh definitivně uzavřít. Zde jsou naše dojmy z prvního dílu šesté řady.
Tomáš Chvála: 90 %
Pátá řada pro mě byla zklamáním. Přestože nechyběla tradičně vymazlená vizuální stránka – zřejmě neexistuje jiný seriál, který by měl historický základ a současně nabízel tak sexy a stylové balení –, na můj vkus se dějově až příliš utopila v politických hrátkách. Není to tak, že by zvolený směr, vzhledem k tomu, jak se gang postupně vypracoval, nedával smysl. Jen zkrátka nebyla moc velká zábava to sledovat. A o drsnou zábavu tu vždy šlo především.
Šestá je naštěstí návratem ke starým pořádkům. Pravda, sám Tommy se trochu proměnil. Ovlivněný svým neúspěchem přestal pít, pořád v něm ale zůstal stratég, který se snaží svůj gang dostat do míst, kam by „skupinka cikánů z Birminghamu“ rozhodně patřit neměla. Nechci zbytečně spoilerovat, protože prvek překvapení je jednou z nejsilnějších stránek celé show. Znovu jsem ale cítil ono okouzlení hříšným světem britských gangsterů, u jehož sledování má člověk chuť si zapálit cigaretu a nalít sklenku whisky. Každý záběr je vybroušený, každý dialog budí tenzi. Hodina strhující radosti.
První díl toho každopádně, pokud jde o příběh, neodkrývá příliš. Částečně i proto, že si toho postavy nenesou z předchozí série málo a je třeba znovu nastavit jednotlivé vazby, případně jasně definovat, kdo na jaké straně barikády stojí. A karty se daří rozdat fantasticky. Jsem upřímně zvědavý, jaký konec si Knight pro Peaky Blinders, a pro Tommyho obzvlášť, připravil.
peaky-blinders-prvni-dojmy-z-ocekavaneho-finale
Gangy z Birminghamu | BBC
Roman Freiberg: 80 %
Na rozdíl od kolegy Tomáše jsem byl z páté série téměř bezvýhradně nadšený. Po stylovém italsko-americkém gangsterovi v podání Adriena Brodyho totiž přišel na řadu další geniální protivník – Oswald Mosley (vynikající Sam Claflin), reálný britský politik nekompromisně prosazující tehdy vzkvétající fašismus. Pátá řada se tak oproti předchozím skutečně stala výrazně političtější, na zábavnosti a stylovosti jí to ale z mého pohledu neubralo vůbec nic. Naopak jsem byl velmi zvědavý, jak na dané události následující závěrečná sezóna naváže.
Hned zkraje ale došlo k překvapení v podobě skoku o pár let dopředu. Na drsné a překvapivé zvraty z konce minulé série se sice určitě nezapomnělo, najednou se ale ocitáme v době konce prohibice, která pro spoustu lidí představovala sice ilegální, zato ale hodně výnosný byznys. Tommy Shelby se ovšem znovu projevuje jako velký pragmatik, který je schopný se rychle přeorientovat na jiný (a neméně výnosný) typ obchodu – kšeftování s opiem. Každopádně si tím opět začne nebezpečně pohrávat s ohněm.
Jak už zaznělo výše, první epizoda je po dějové stránce opravdu pouze rozjezdem. Filmařsky jde opět o první ligu, z níž sálá dokonalá dobová atmosféra a na seriálové poměry obdivuhodná stylovost – efektní zpomalovačky a labužnický rockový soundtrack se ve zdejším podání zkrátka neomrzí. Charismatický Cillian Murphy si pak tradičně krade všechny scény pro sebe – tedy alespoň zatím. Na návrat některých oblíbenců, kteří dokážou s Murphyho náramně záludným Tommym snadno držet krok, si budeme muset počkat v dalších dílech. S předčasnou smrtí Helen McCrory se tvůrci v příběhu vypořádali solidně. Jenom doufám, že linie s britskými fašisty bude mít ještě nějakou dohru.