Cvokař od vedle ukazuje, jak nezdravou podobu může mít blízký vztah doktor – pacient

Cvokař od vedle ukazuje, jak nezdravou podobu může mít blízký vztah doktor – pacient
Cvokař od vedle | Apple TV+
Cvokař od vedle, inspirovaný skutečnými událostmi, popisuje v osmi čtyřicetiminutových epizodách nezdravý vztah mezi psychiatrem Dr. Isaacem „Ikem“ Herschkopfem (Paul Rudd) a jeho dlouholetým pacientem Martinem „Martym“ Markowitzem (Will Ferrell). V průběhu jejich vztahu se bezpochyby šarmantní Ike pomalu vměšuje do všech aspektů Martyho života, dokonce se nastěhuje do jeho domu a přesvědčí ho, aby s ním podnikal, ovšem za Martyho peníze. Seriál zkoumá, jak se zpočátku zdánlivě běžná interakce lékaře a pacienta mění ve vykořisťovatelský vztah, který je plný manipulace, a to na ploše tří dekád (tak dlouho trvalo, než se Marty vymanil z Ikeova vlivu).

Trailer: Cvokař od vedle

Cvokař od vedle
Je to současně bizarní a smutná podívaná. Marty je člověk s velmi malým sebevědomím, žijící nejen ve stínu zamřelého otce, ale i stále žijící sestry (Kathryn Hahn). Ta pro něj sice chce to nejlepší, současně mu ale neumožňuje, aby se naplno osamostatnil. Ike je pro Martyho zprvu vítanou vzpruhou. Někým, kdo mu dodává odvahu a jistotu v sebe sama. Jak ale seriál postupuje a Ike se stává nedílnou součástí Martyho života, je patrné, že mu nejde ani tak o zájmy svého pacienta jako o vlastní obohacení.
Cvokař od vedle tak, navzdory svému obsazení, není žádnou komediální řachandou. Seriálu nechybí zábavné a vtipné momenty, většinou času je ale drtivě podrobným popisem toxického vztahu (Ike i jiné pacienty izoloval od jejich rodin a snažil se maximálním způsobem kontrolovat jejich životy).
recenze-cvokar-od-vedle-ukazuje-jak-nezdravou-podobu-muze-mit-blizky-vztah-doktor-pacient-1
Cvokař od vedle | Apple TV+
V rámci vypravěčské struktury je škoda, že seriál vyloží karty tak brzy. Od začátku nám Martyho představuje jako někoho, kdo má s Ikem problém a poté se vrací v čase, aby nám ukázal, co k jeho postoji vedlo. Díky tomu divák jen čeká, až se ono pověstné ucho utrhne, namísto toho, aby mohl - stejně jako hlavní postava – postupně prožívat procitnutí z Ikeova sevření.
Přístup seriálu je navíc chvílemi podivně nevyvážený. Když například Ike přesvědčí Martyho, že „jejich“ dům potřebuje nově vymalovat, následuje montáž, v níž muži spolu se štětci v ruce dovádí za zvuků popové písně Waiting For a Star to Fall z roku 1988. Je to jak z nějaké romantické komedie (respektive bromance) a vyznění scény působí v kontrastu toho, co Marty celou dobu prožívá (respektive co mu Ike dělá), téměř parodicky. Skoro jako by autoři neměli dost odvahy jet jenom vážnější strunu, protože v hlavních rolích přece mají herce, kteří jsou oblíbení v komediální poloze.
recenze-cvokar-od-vedle-ukazuje-jak-nezdravou-podobu-muze-mit-blizky-vztah-doktor-pacient-2
Cvokař od vedle | Apple TV+
Ve výsledku je ale Cvokař od vedle především dramatickou podívanou, což je něco, s čím je třeba dopředu počítat. Ferrell zde má plnohodnotnou vážnou roli, jíž více litujeme, než aby nás svým chováním bavila. A Rudd je přirozenou formou dostatečně sympatický na to, aby si nás jeho postava, která je odsouzeníhodná, neznepřátelila dříve, než to příběh vyžaduje.
Hodnocení: 70 %