Seriál Arcane je nejlepším zpracováním videohry, co kdy vzniklo

Seriál Arcane je nejlepším zpracováním videohry, co kdy vzniklo
Arcane: League of Legends (2021) | Riot Games
O tomto víkendu byly konečně uveřejněny poslední díly animovaného seriálu Arcane, a tak se můžu pustit do recenze. Před nějakou dobou vyšel na našem webu článek s prvními ohlasy, v nichž jsem tento titul vychvalovala až do nebes. U ovací zůstanu i po zhlédnutí celé série. Produkce tohoto animovaného seriálu se chopila videoherní společnost Riot Games, jež je zároveň i tvůrkyní videohry League of Legends, jíž je tento titul inspirován.

Trailer Arcane

Arcane: League of Legends
Jak jsem se zmínila již ve svém prvním textu, děj se točí kolem několika hlavních postav a zároveň hratelných šampionů ze hry. Jedná se o sesterské duo Jinx (Ella Purnell) a Vi (Heilee Steinfeld). Obě dívky vyrůstaly v Zaunu, podměstí technicky vyspělého a rozkvétajícího města Piltover. Zatímco Piltover je místem blahobytu, v Zaunu přebývá především chudina, vzduch je plný jedovatých plynů a lidé zde žijí v neustálém strachu z útoků zločineckých gangů. V dětství obě dívky rozdělili, statnější a bojovná Vi se stává zajatkyní Piltoveru, zatímco drobná a psychicky nestabilní Powder „Jinx“ se ocitá v pěstounské péči gangstera Silca.
Kromě těchto dvou postav se zde ale objevují i další známá jména, například vynálezci Jayce a Viktor. Společně žijí v Piltoveru a snaží se ovládnout tzv. magitechniku (anglicky hextech).
serial-arcane-je-nejlepsim-zpracovanim-videohry-co-kdy-vzniklo-3
Arcane: League of Legends (2021) | Riot Games
Jedná se o kombinaci elementární a esenciální magie a technologie. Seriál tak sleduje dvě dějové linie, v jedné se zaměřuje na dění kolem sester, ve druhé ukazuje cestu těchto dvou vědců, kteří se snaží prosadit svou průlomovou technologii před byrokracií piltoverské Akademie věd. Obě dějové linky se ale v průběhu seriálu postupně sjednotí a utvářejí silně emocionální celek.

Jedinečná forma animace Arcane

Arcane má opravdu jedinečnou formu animace. Právě ta sklízí nejvyšší počet pozitivních ohlasů a někteří kritici ji dokonce označují za revoluční. Prolíná se zde ruční kresba s počítačovou 2D a 3D animací. Každá scéna tak působí jako samostatný obraz, který si budete opravdu naplno užívat. Postavy jsou díky této vizuální podobě velmi detailní, působí lidsky a věrohodně. Pozadí, které připomíná nějaký fiktivní science fiction svět, všemu přidává na umělecké kvalitě. V seriálu je kromě skvěle zachycených emocionálních scén kladen důraz také na bojové a akční záběry. Při přestřelce uvidíte letět a uslyšíte cinkat prázdné náboje, při boji nablízko zase budete mít pocit, že se díváte na skutečný zápas někde v ringu. A to i přesto, že mají bojovníci například robotické paže poháněné chemikáliemi.
serial-arcane-je-nejlepsim-zpracovanim-videohry-co-kdy-vzniklo-9
Arcane: League of Legends (2021) | Riot Games
Vše ještě podtrhuje hudba, která v akčních scénách podporuje dění na obrazovce, stejně tak všechny emocionální momenty. Riot je svou kvalitou co se hudby týče již dlouho známý. Už několik let pod jejich dozorem vznikají doprovodné krátké filmy k herním eventům či slouží jako úvod k novým šampionům. Vůbec nejoblíbenější kapelou tvůrců jsou Imagine Dragons, kteří už pro ně složili bezpočet songů. Není tedy žádným překvapením, že nechybí ani v Arcane. Jejich píseň s názvem Enemy zde slouží jako úvodní song a v některých scénách je i součástí příběhu. Dále v seriálu zaslechnete kapely jako Woodkid, Bones UK či zpěvačku Bea Miller.

Potěšení pro hráče i nehráče

Jakožto hráčka League of Legends jsem byla o krok napřed před diváky a divačkami, kteří se s videohrou dosud nesetkali. Ta spočívá především ve znalosti daných šampionů a v tom, že jsem se dokázala těšit i z těch nejmenších detailů, vtipných narážek a také tzv. easter eggs (ukrytých překvapení), jež nám tvůrci nabídli. Ale i videohrou nedotčené publikum si v seriálu určitě najde své. Riot Games dokázaly perfektně propojit videoherní univerzum se všemi prvky, které stojí za kvalitním seriálem.
serial-arcane-je-nejlepsim-zpracovanim-videohry-co-kdy-vzniklo-1
Arcane: League of Legends (2021) | Riot Games
Tvůrci perfektně pracují se stylem vyprávění a dokázali zachytit všechny události, které formovaly jednotlivé postavy do podoby, v níž ji znají hráči a hráčky. Každá postava League of Legends má svůj vlastní životní příběh, díky tomu poté v této multiplayerové online hře interaguje s ostatními postavami, což nabízí jakýsi interaktivní vhled do celé hry. Seriál Arcane slouží jako určitý prolog k těmto životním příběhům výše uvedených postav a utváří jim tak celistvější charakter. Všechny charakteristiky jsou psychologicky rozpracované, vyvíjejí se a mění.
serial-arcane-je-nejlepsim-zpracovanim-videohry-co-kdy-vzniklo-10
Arcane: League of Legends (2021) | Riot Games
Arcane je dílem, které si pro svůj vizuál oblíbí jak mladiství, tak zralejší diváci. Ti náročnější jistě nepohrdnou všemi hlubšími myšlenkami, které titul nenásilnou formou sděluje. Tamější fiktivní společnost ve svém chování odráží i náturu dnešní kultury, kdy je společnost rozdělená na jednotlivé tábory podle společenského postavení. Na chudé je vždy pohlíženo skrz prsty a bohatí si jen těžko dokážou představit, že s nimi budou jakkoliv spolupracovat, nedej bože jim pomáhat. V tomto seriálu se ale dozvíte, kam až může zajít, pokud se lidé nepřestanou tolik soustředit na svá ega. Seriál končí otevřeně, přesto ale působí uceleně.
serial-arcane-je-nejlepsim-zpracovanim-videohry-co-kdy-vzniklo-5
Arcane: League of Legends (2021) | Riot Games
Riot již v den vydání posledních dílů prozradil, že se fanouškové dočkají druhé sezóny, jež by měla mít taktéž devět dílů. Příběh ale zůstává zahalený tajemstvím. Arcane po celém světě získává řadu pozitivních ohlasů, na Rotten Tomatoes má k dnešnímu datu nejvyšší možné hodnocení od kritiků. Od diváků si na tomtéž serveru získal s celkem 2156 hlasy celých 98 %. Na závěr bych chtěla zmínit, že se jedná o vůbec první seriálový počin videoherní společnosti Riot Games, a tak je o to více s podivem, že dokázali nasadit tak vysokou laťku.
Hodnocení: 100 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.