Britney Spears jako oběť současného právního systému? Podle amerických tvůrkyní ano

Britney Spears jako oběť současného právního systému? Podle amerických tvůrkyní ano
Britney vs Spears (2021) | Netflix
Britney Spears je rozhodně jednou z nejvýraznějších jmen současné popové hudby. Své fanynky a fanoušky ale ovlivnila i jinak než svou hudbou. Například když před lety způsobila aféru, kdy se její stoupenci a stoupenkyně odvolávali k sexuální čistotě do doby, než vstoupí do manželství... Její jméno je napsáno pod desítkami popových hudebních hitů, ale také za řadou skandálů. V poslední době ale vyšly na povrch čerstvé informace o jejím dlouho utajovaném soukromí, které zahájily hnutí Free Britney neboli Osvoboďte Britney. K čemu se váže?
Nový investigativní dokumentární snímek Britney vs Spears patří momentálně na Netflixu mezi deset nejsledovanějších titulů. Režie se ujala dvojice žen, novinářka Jenny Eliscu a dokumentaristka Erin Lee Carr. Publiku v něm dávají nahlédnout do dlouhodobě utajovaného soukromého života této hvězdy. Otázkou ale zůstává, zda bychom měli snímku stoprocentně důvěřovat.
Trailer:
Britney vs Spears
Už před třinácti lety byla Britney kalifornskými soudy označena za nesvéprávnou a jejím opatrovníkem byl stanoven její otec. Od té doby je dnes 39letá zpěvačka pod neustálým dohledem, nemůže se stýkat s nikým bez písemného souhlasu svého otce a nemá ani přístup k penězům, které vydělala. Vše jí vyplácí otec, jenž díky ní třináct let vydělává milióny. V dokumentu vystupuje spousta jejích přátel a blízkých, kteří s tímto soudním rozsudkem nesouhlasí a vykreslují Britney Spears jako oběť právního systému a lidí, kteří se přiživují na jejím úspěchu.
britney-spears-jako-obet-soucasneho-pravniho-systemu-podle-americkych-tvurkyni-ano-2
Britney vs Spears (2021) | Netflix
Britney měla k showbyznysu blízko již od dětství. Jako malá začínala v televizním pořadu Mickey Mouse Club, kde vystupovala pět let. Teprve v roce 1997 se vydala na svou sólovou pěveckou kariéru. Krátce poté celý svět zahltila hned několika hity, jako je Baby One More Time, Oops! I Did It Again a Toxic. Její kariéra byla na vzestupu, než došlo v roce 2007 hned k několika krizovým situacím. Britneyin život plný slávy a večírků skončil a měla podstoupit léčbu závislosti. Nevydržela ale v léčebně ani den.
Po dalších neúspěšných pokusech jí byly odebrány děti a svěřeny do péče jejímu exmanželovi Kevinu Federlineovi. V lednu 2008 byla hospitalizována kvůli svému psychickému stavu. Údajně měla ve svém domě držet své syny a odmítala vydat je Kevinovi. Léčebnu ale dobrovolně opět po pár dnech opustila, aby se k ní v únoru opět vrátila. Tehdy jí soud nařídil povinné opatrovnictví, kterého se ujal její otec Jamie Spears.
britney-spears-jako-obet-soucasneho-pravniho-systemu-podle-americkych-tvurkyni-ano-5
Britney vs Spears (2021) | Netflix
Jak už jsem zmínila, je to investigativní dokument, který pracuje s řadou exkluzivních rozhovorů jak známých Britney, tak jejích ošetřujících lékařů a právníků, s nimiž přišla během této třináctileté kauzy do styku. Problém dokumentu ale je, že je jednostranný. Chybí zde jakákoliv informace z druhé strany. Otec si z Britney udělal dojnou krávu, stejně jako všichni právníci, kteří její opatrovnictví podporovali. Zbavili ji veškerého soukromého života, stala se jen loutkou a továrnou na peníze. Britney v dokumentu říká, jak byla po celých třináct let v šoku, jak se styděla za svou situaci a nedokázala o ní mluvit.
britney-spears-jako-obet-soucasneho-pravniho-systemu-podle-americkych-tvurkyni-ano
Britney vs Spears (2021) | Netflix
Sama jsem nikdy velkou fanynkou Britney Spears nebyla, ačkoliv byla velmi výrazným jménem v mém pubertálním období. Její písně samozřejmě znám, kdo by ne. Nikdy jsem se ale nezajímala o její soukromý život a nijak jsem neřešila problémy, jež během své kariéry kdy řešila. V dokumentu jsem se tak dozvěděla spoustu nových a poměrně zajímavých informací, které mi toto slavné jméno přeci jen o něco přiblížily. Problém ale je, zda bych právě díky neznalosti celého případu měla něčemu takovému věřit.
Na dokumentu je vidět, že se vás tvůrkyně snaží dotlačit na stranu Britney. Nikdo zde neřekl o Britney jediné křivé slovo, a to mi přijde minimálně zvláštní… Nikdo přeci není dokonalý. Co se týče vizuálního zpracování, tomu nemůžu nic vytknout. Britney vs Spears pracuje s řadou zajímavých záběrů ze zákulisí, uvidíte exkluzivní záběry z tanečních zkoušek, uslyšíte zvukové nahrávky ze soudních řízení a také řadu zpěvaččiných písní.
Hodnocení: 50 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE