Trailer: Nejkrvavější vězeňské povstání v historii USA se zhmotní v šokujícím dokumentu

Trailer: Nejkrvavější vězeňské povstání v historii USA se zhmotní v šokujícím dokumentu
Attica | Showtime Documentary Films
Pětidenní povstání ve věznici Attica, které se odehrálo na podzim roku 1971, si dodnes drží neblahé prvenství jako vůbec nejkrvavější a nejrozsáhlejší v dějinách Spojených států. Zkušený filmař a držitel Emmy Stanley Nelson (Crack: Kokain, korupce a konspirace) nyní přináší zevrubný dokumentární portrét s názvem Attica, který publiku odhalí tehdejší poměry v nechvalně proslulém nápravném zařízení. „Chovanci byli považováni za zvířata,“ tvrdí jeden z vyslýchaných pamětníků ve strhujícím traileru, na který se můžete podívat níže.
Attica
„Sedmdesát procent vězňů bylo tmavé pleti. Všichni strážní byli běloši. Co se mohlo pokazit?“ táže se v úvodu upoutávky další zpovídaný. Povstání v Attice bylo záležitostí hnutí za lidská práva a trestanci se dožadovali respektování jejich lidskosti, ovšem rebelie vyústila v nekontrolovatelnou a násilnou tragédii s politickým kontextem – ani Richard Nixon ostatně není ušetřen účasti v atmosférické dobové upoutávce.
Dokument Attica bude vysílán na streamovací službě Showtime již 6. listopadu 2021, přičemž poprvé se publiku představil na nedávno ukončeném festivalu v Torontu. První ohlasy jsou pozitivní a již nyní je jisté, že půjde o silného kandidáta v boji o Oscara.